Pažitka
Název:

(Nejen krkonošské) kyselo


(Nejen krkonošské) kyselo


Ingredience:
Ingredience:
žitný kvásek200 g
sušené houby (nebo přiměřené množství čerstvých)3 hrsti
velká cibule1 ks
vejce3 ks
sádlo1 rovná lžíce
máslo plátek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
mletý kmín1 rovná lžička
brambory dle potřeby
smetana (nemusí být)100 ml
Postup přípravy:

Kyselo jsem pořád děsně chtěla vyzkoušet. Proč už jsem to dávno neudělala, to se mě neptejte, to já sama nevím. Teď jsem ale zakládala nový kvásek Josífka (Lojzík chytnul plíseň a pošel) a přebytky za dobu, kdy sílil a rostl, mi bylo líto vyhodit (a taky se právě časově nacházíme v období octomilek). A tak jsem poprvé místo na chleba zadělala na kyselo, protože na něj ten kvásek nemusí mít zrovna žádnou velkou sílu. A oběd z něj byl náramný!

Kvásek v hrnci zalijeme litrem až litrem a půl studené vody (ředíme podle chuti) a důkladně ho rozmícháme, aby se v něm varem nenadělaly cucky (stejně jako třeba v jíšce). Přidáme houby, kmín (a oloupané a pokrájené brambor, pokud je chceme vařit rovnou) a základ osolíme. Vaříme společně nejméně 20 minut (případně do změknutí brambor). Ke konci polévku podle potřeby dochutíme solí pepřem (a zjemníme smetanou).

Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, do pánve přidáme máslo a umícháme vejce, která do polévky přidáme těsně před podáváním. 

Brambory je možné také uvařit stranou a do polévky je přidat teprve potom, případně je přikusovat "na loupačku" (varianta, kterou preferuji já).

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno