Pažitka
Název:

100% rostlinný dort

vegan


100% rostlinný dort


Ingredience:
Korpus:
špaldová hladká mouka (můžete i jinou zdravou)1 a 1/4 hrnku
řepkovýolej1/4 hrnku
rostlinné mléko (dala jsem mandlové)3/4 hrnku
jablečný ocet2 lžičky
jedlá soda1 lžička
prášek do pečiva3 lžičky
přípravek no egg dle libosti
škrob (kukuřičný nebo bramborový)3 lžičky
sůl špetka
vanilkový bio cukr (mám z třtinového)1 balíček
třtinový cukr může být i méně (měla jsem jej namletý na jemno)1 hrnek
vanilková esence / nebo vanilka2 lžičky
Náplň:
kokosový krém (dobře vychladit)1 plechovka
vanilkový cukr dle chuti
kokosová esence (nemusí být)1 lžička
citronová šťáva trošku
ztužovač šlehačky (nemusí být, ale je to lepší) dle uvážení
Ovocná náplň:
jahody, maliny - lesní směs (měla jsem mraženou) dle potřeby
Krém na povrchu dortu:
čokoláda ritter sport marcipan (koupíte v Tescu) dle potřeby
100% kakao dle chuti a intenzity
sojová smetana na vaření dle potřeby
trošku veg čokoládového pudinku pokud chcete více husté
rostlinný margarín (používám alsan)1/4 kostky
rostlinné mléko4 lžíce
plátky kokosu dle potřeby
maliny (může být i jiné ovoce, nebo oříšky) dle potřeby
Postup přípravy:

Chtěla jsem si ještě užít poslední zbytky sluníčka a udělat něco co mi tu pohodu zpříjemní, miluji maliny, jahody, borůvky a všechno tyhle malé zobací plody, proto jsem je s velkou chutí zakomponovala do tohoto dortu. 

Určitě jej můžete využít i jako narozeninový dort, nebo prostě jen tak, když chcete mít hezký odpoledne, nebo jako já snídani :o))

Dělala jsem jako zkušební verzi z menší dávky.

Postup:
Mixovací metlu na krém jsem dala do mrazáku zchladit. V míse jsem si připravila mléko, olej, ocet, vanilkovou esenci, cukr, vše jsem mixovala do hladka, v druhé míse smícháte mouky, kypř. prášek, škrob, sůl, sodu, postupně sypete do mokré směsi a promícháváte v hladké těsto. Pokud by bylo moc hutné, přidáte více mléka. Připravíte formu na menší dortík, nebo menší kulatý pekáček, já vymazala a vysypala kokosem, vlijete těsto a dáte do vyhřáté trouby cca. 170° péct 30min. záleží dle vaší trouby, zkoušejte, dokud se těsto nelepí na špejli. Po upečení chvíli nechat stát, poté vyklopit a dát chladit na mřížku. Po úplném vychladnutí rozkrojit na polovinu.

Na  krém jsem oddělila kokosový krém od kokosové vody, nalila jsem rovnou do mísy, ve které mixuji ( opravdu musí být hodně vychlazený), vynadala jsem metlu z mrazáku a mixovala chvíli do mírného zhoustnutí, poté přidala citronovou šťávu,vanilkový cukr, kokosovou esenci, ztužovač, kdo chce, může přidat i hrstku strouhaného kokosu je to také výborné. Mixovat do zhoustnutí a poté dát chladit do lednice.

Ovoce jsem rozvařila s troškou třtinového cukru a nechala vychladnout.

Na čokoládový krém jsem si vlila půlku sojové smetany alprosoya do kastrůlku, přidala čokoládu a nechala rozpustit, přidala jsem ještě cca 2 lžíce kvalitního kakaa (nemusí být) a trošku pudinku, nechala provařit a vychladnout.

V míse jsem rozšlehala margarin alsan a mandlové mléko (rostlinné) přidala postupně čokoládový vychladlý krém, šlehala jsem do krémové konzistence, opět i tento krém dala chladit do lednice.

Rozkrojený dort jsem nejdříve potřela ovocem, potom druhou vrstvu celým kokosovým krémem, přiklopila, ještě zahladila zbytkem krému a dala takto chvíli chladit. Nakonec celý krém potřete a zahladíte čokoládovým krémem, boky jsem zdobila plátky kokosu, ale určitě jdou i jiné variace (oříšky atd.) a nakonec tečka maliny (nebo opět vámi zvolené ovoce), dort je díky kokosovému krému lehký a vláčný, tak snad bude chutnat :o)

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Silvie Beránková

    zavřít okno