Pažitka
Název:

Špenátová galetka s lososem


Špenátová galetka s lososem


Ingredience:
Galetky (4 kusy):
hladká pohanková mouka125 g
voda250 ml
sůl2 špetky
špenátové listy2 plné hrsti
Náplň:
uzený losos300 g
mozzarella120 g
vejce4 ks
listy špenátu na ozdobu
čerstvě mletý pepř dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Galetky z pohankové mouky jsme si doma hodně oblíbili. Jsou totiž skvělé. S jejich náplněmi můžete experimentovat a galetku můžete obložit čímkoli podle vaší chuti. I když je dělám docela často, nestane se, že by se nám přejedly.

Nedávno jsem do těsta rozmixovala i lístky špenátu. Špenát zmírnil výraznější chuť pohankové mouky a tak bych galetku doporučila i těm, kdo pohankové mouce příliš na chuť nepřišli, ale chtějí jí používat. Třeba z toho důvodu, že je bez lepku.

V misce smíchejte všechny ingredience na těsto, kromě špenátu. Přelijte do mixéru, přihoďte 2 plné hrsti čerstvých špenátových listů a důkladně rozmixujte.
Připravte si ingredience na náplň. Lososa natrhejte na menší kousky, mozzarellové třešničky překrájejte na půlky a připravte si k ruce vajíčka.
Na rozehřátou palačinkovou pánev vlijte část těsta. Palačinkovým dřívkem ho rozetřete do tenka až ke krajům pánve. Do středu palačinky ihned vyklepněte vajíčko. Přidejte i kousky mozarelly. Galetku pečte na mírném plameni, ať se vajíčko stihne udělat. Má mít pevný bílek a tekutý žloutek. 
I když ze začátku galetka vypadá pevně přilepená k pánvi, buďte trpěliví a nesnažte si ji odlepit od pánve předčasně. To si galetku jenom potrháte. Začne se totiž od krajů po chvilce odlepovat sama a potom už půjde z pánve krásně sundat.
Těsně před koncem pečení přidejte kousky lososa, ať se jenom lehce prohřeje. Podle chuti vajíčko opepřete a jemně osolte. Na talíři ozdobte lístky špenátu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno