Pažitka
Název:

Africká kuřecí polévka s burákovým máslem


Africká kuřecí polévka s burákovým máslem


Ingredience:
Ingredience:
olej1 lžíce
kuřecí paličky (spodní stehna)7 ks
velká cibule1 ks
česnek8 stroužků
oloupaný zázvor4 cm
sladká brambora (batát)1 ks
loupaná rajčata (3 velká rajčata)450 g
kuřecí vývar1,5 l
burákové máslo350 g
sůl dle chuti
pepř špetka
sušený mletý koriand špetka
chilli dle chuti
Postup přípravy:

Tuto typickou africkou polévku prý kdysi uvařil ghanský student na studijním pobytu v USA svým americkým přátelům. Co je na tom pravdy nevím. Nejsem ani z Ghany, ani z USA. Já jsem na tuto polévku poprvé narazila v polední nabídce jednoho olomouckého bistra. Pravidelně se tam opakuje, nicméně se mi ještě nikdy nepovedlo být v pravý čas na pravém místě. A tak jsem si tuto africkou zajímavost našla sama...a vyzkoušela. Příprava byla zdlouhavá, výsledek fenomenální.

Na lžíci oleje dozlatova ze všech stran zatáhneme kuřecí paličky, vyndáme je z kastrolu a odložíme je stranou. Na drobnou nakrájenou cibuli necháme v hrnci zesklovatět, přidám na plátky nakrájený česnek a zázvor a nechám krásně rozvonět. Poté přidáme na kostky nakrájené batáty, lehce orestujeme a nahoru vrátíme zatáhnuté kuřecí paličky, přidáme kuřecí vývar, oloupaná rajčátka a burákové máslo. Vše promícháme, zaděláme pokličkou a za občasného míchání necháme na mírném ohni devadesát minut vařit. Určující pro nás je to, aby kuřecí stehýnka změkla a maso se nám začalo pomalinku odlupovat od kostí. Jakmile tato fáze nastane, všechna stehna vylovíme a polévku dochutíme - solí, pepřem, kodriandrem a kdo má rád ostré, tak klidně i chilli. Chvilku povaříme, důkladně rozmixujeme na hladký krém a obereme do něj maso z kuřecích paliček. Zdobíme arašídy nebo třeba čerstvým korianderem či znovu chilli papričkou.
Uvidíte, jak vás prohřeje.
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Sabina Stehnová

    zavřít okno