Pažitka
Název:

Ajvar


Ajvar


Ingredience:
Ingredience:
velké červené kapie10 - 12 ks
lilek2 ks
olivový nebo slunečnicový olej50 ml
alpská sůl1/2 lžičky
Já přidala ještě navíc:
česnek i se slupkou2 palice
červený vinný ocetcca 1 lžíce
Postup přípravy:

Pomazánka, čalamáda nebo kořenící pasta? Pracná příprava vás může zpočátku odradit, ale stojí to za to! Za tu chuť léta jako na Balkáně budete v zimě vděční, věřte mi. Výroba je opravdu celkem anabáze, ale průmyslově vyráběné ajvary zase fádní rozvařené cosi. Dejte si záležet a sami uvidíte.

ajvar - havyar - srbský kaviár

Do základního tradičního receptu můžete ještě přidat česnek, citrónovou šťávu nebo vinný ocet.

Do trouby vyhřáté na 200°C dáme celé kapie a vidličkou propíchaný lilek (nebo rozpůlený) a pečeme asi 30 minut, dokud na zelenině trochu nevzniknou připečené puchýřky. Vyndáme a něčím přiklopíme nebo necháme v troubě zchladnout. Pak kapie zbavíme semínek a oloupeme, lilek vydlabeme. Pečenou očištěnou zeleninu umeleme v mlýnku na maso nebo rozšťoucháme dojemna plochým šťouchadlem. Mixér nedoporučuju, vytvoří hladkou kaši a to není ajvar! Vložíme do kastrolu, osolíme a přidáme olej. Pomalu prohříváme na mírném ohni a necháme odpařovat přebytečnou vodu. Občas promícháme. Po zhoustnutí plníme do skleniček a zavaříme.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Ruňaninová

    zavřít okno