Pažitka
Název:

Amarantový dezert s borůvkami, hruškou, banánem a smetanou

bez BKM, lepku, vajec, vegetaránské, vegan


Amarantový dezert s borůvkami, hruškou, banánem a smetanou


Ingredience:
Ingredience:
banán1 - 2 ks
hruška1 ks
borůvky2 hrsti
amarant80 g
voda dle potřeby
kokosová smetana Soyatoo dle potřeby
jahody na ozdobení
Postup přípravy:

Amarant se stále drží mezi TOP obilovinami našeho strávníčka. Je pravda, že je chutí velmi výrazný a je třeba jej kombinovat s výraznými ingrediencemi. Amarant je skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, z vitaminů jsou pak zastoupeny některé ze skupiny B, vitamin E, tuky jsou z velké části tvořeny nenasycenými mastnými kyselinami. Amarant má jemnou oříškovou chuť, vhodný je jako příloha, nasladko do kaší.

Amarant propláchneme a dáme vařit. Při vaření prská, takže podléváme a mícháme, a pokud možno vyvaříme co nejvíce vody, jinak by amarant byl po spojení s ostatními surovinami tekutý. I když i tomu se dá pomoci přidáním chia semínek. Osvědčilo se mi přivést amarant k varu a pak stáhnout, přiklopit a občas míchat. Vaříme přibližně 20 minut. Po uvaření přidáme banán, hrušku, borůvky a vše rozmixujeme, naplníme do pohárů, ozdobíme smetanou a jahodami.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno