Pažitka
Název:

Americké donuty


Americké donuty


Ingredience:
Ingredience:
vejce1 ks
teplé mléko (cca 40°C)1/2 hrnku
droždí1/4 ks
sůl špetka
cukr1/3 hrnku
máslo1/8 kostky
hladká mouka2 hrnky
řepkový olej na smažení
Postup přípravy:

Můj den na mateřské většinou začíná takhle: dám si čistou vodu a ovesnou kaši s nějakou superfood dobrotu. Na svačinu popadnu, co je po ruce, občas se mi povede nějaká trochu zdravější müssli tyčinka, nebo třeba banán.

Pokud je čas, nachystám si nějaký zdravější oběd, často se mi ale stane, že dám za vděk čemukoliv, co mi naservíruje babička, tam už se od zdravé stravy začínám vzdalovat mílovými kroky. No a pak přijde odpoledne. A to na mě už jde krize. Po spacím deficitu s miminkem a celodenním běhání s kočárem a prádlem mi dochází energie, a tak mě začnou honit chutě na cukr a sladké. Občas se ovládnu. No a občas udělám donuty.

Vejce rozšlehej v míse. Přidej mléko a opět vyšlehej. Přidej droždí, sůl a cukr, opět pomixuj. Máslo rozpusť, přidej do směsi a zamíchej pomocí špachtle. Přidej mouku a vše smíchej. Dle potřeby přidej mouku, záleží na velikosti vejce. Já jsem přidávala ještě asi 1/2 hrnku mouky. Vymíchej hladké těsto, které poté dej kynout pod potravinovou folii na hodinku při pokojové teplotě.

Poté vyválej, vykrájej kolečka s dírou uprostřed a smaž v řepkovém oleji na střední teplotě z obou stran.

Po usmažení nech okapat na papírovém ubrousku od přebytečného oleje. Poté ozdob dle fantazie. Základ tvoří většinou čokoláda, a poté můžeš posypat barevnými nebo čokoládovými hoblinami, nebo třeba preclíky.

Nezapomeň zapojit nejmladší členy rodiny, vykrajování těsta a sypání mouky všude po kuchyni je určitě bude bavit!

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Šárka Orságová

    zavřít okno