Pažitka
Název:

Angreštové čatní


Angreštové čatní


Ingredience:
Ingredience:
očištěný angrešt300 g
střední bílá cibule2 ks
česnek1 stroužek
čerstvý zázvor3 cm
vinný ocet1 dcl
hrubozrnná hořčice1 - 2 lžíce
třtinový cukr2 - 3 lžíce
čerstvá chilli paprička1 ks
olej trochu
Postup přípravy:

Angrešt není zrovna mé milované ovoce. Letos jsem ho část prohnala mixerem na sirup, část babička zavařila. Ale co s tím zbytkem? Dalším limitujícím faktorem je i to, že nejsme milovníky sladkostí a proto volba padla na čatní. A můžu vás ujistit, že to byla volba správná. Takže pokud vám ještě zbyla na keříku nějaká ta zapomenutá bobulka neváhejte ho vyzkoušet.

Na oleji nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na tenké plátky, opatrně, nesmí se vám připálit. Přidejte angrešt, který můžete lehce rozmačkat a strouhaný česnek a zázvor. Přiveďte k varu a přidejte postupně všechny ostatní ingredience. Přidávejte je po částech a postupně ochutnávejte. Chuť čatní je individuální, záleží na kyselosti angreštu, navíc někdo má raději chuť sladkou, jiný zase kyselou. Chilli není podmínkou, ale v čatni dělá příjemný dozvuk na jazyku. 
Vařte za stálého míchání, až se vám směs spojí v krásně táhlou kaši, kde bude stále znatelná struktura cibule i angreštu. Pozor, vzhledem k množství cukru má tendenci se připalovat.

Čatní můžete podávat teplé nebo vychlazené. V lednici vám vydrží několik dní (tedy pokud nějaké zbude) Pokud ho ještě horké uzavřete do sklenic, které převrátíte dnem vzhůru můžete ho na chladné místě skladovat stejně jako džem.
Chuť angreštu se skvěle hodí k bílému masu a sýrům.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno