Pažitka
Název:

Aperol Spritz


Aperol Spritz


Ingredience:
Ingredience:
Prosecco2/3 skleničky
Aperol1/3 skleničy
perlivá voda na dolití
pomeranč1 plátek
Postup přípravy:

Jak už jsem slíbila v článku aperitivo moment, máte tu ode mně konečně recept na italský aperitiv Aperol Spritz! Na jeho přípravu potřebujete jen pár základních ingrediencí jako je nahořklý likér Aperol, italské Proseccopomeranč, pár kostek ledu a sodu (nebo perlivou vodu).

Můžete ho připravit pro kamarády, co přijdou na večeři (třeba na nějaký italský večer) nebo ho jen tak sami po večerech popíjet…

Verzí existuje všude po Itálii opravdu hodně. Záleží na oblasti a baru, který koktejl připravuje. Někdo používá bílé víno místo prosecca, přidává se někdy i oliva (tahle možnost se dost kritizuje kvůli tomu, že oliva je slaná a může znehodnotit chuť přidaného vína, doporučuju spíš přidat olivy do misky a ujídat je během aperitivu). S ledem se to má taky tak všelijak, někdo prosazuje, že je nejlepší ho nasypat do skleničky co nejvíc nebo naopak, dát tam maximálně 3 kostky (zbytek pití musí být krásně vychlazen už z lednice a proto už není potřeba více ledu, abysme zbytečně neředili víno – počet kostek ledu se pak hodně odvíjí i od ročního období, v horký letní večer se většinou dává toho ledu víc). Sklenice se většinou moc neřeší, nejvíce se ale asi používá klasický pohár na víno, kde může kvalitní šumivé prosecco krásně „dýchat“.

Já tu mám pro vás verzi, kterou připravuje jeden můj oblíbený bar ve Veroně. A ostatně stejnou verzi najdete i na originálních lahvích Aperolu.

Postup:


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno