Pažitka
Název:

Apple pie - Americký jablečný koláč


Apple pie - Americký jablečný koláč


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka300 g
krupicový cukr40 g
studené máslo190 g
voda70 ml
jablka700 g
voda50 ml
skořice2 lžičky
javorový sirup5 lžic
šťáva z půlky citronu dle chuti
pekanové ořechy10 - 15 ks
Postup přípravy:

U nás doma je nejvíc nejoblíbenější moučník jablečný štrúdl. Když jsem poprvé upekla tento jablečný koláč, okamžitě se oblíbeností zařadil vedle štrúdlu :-)

Mouku smíchejte s cukrem a se studeným máslem, které si nakrájejte na malé kostičky.
Postupně přilévejte vodu a snažte se co nejrychleji zpracovat těsto. 
Opravdu co nejrychleji, protože máslo se rychle rozpouští a těsto se potom rychle začne lepit a mazat. Nevadí, když v těstě zbyde pár nezpracovaných kousíčků másla.
Hotové těsto zabalte do potravinové folie a na hodinu dejte odpočívat do lednice.

Mezitím si připravte náplň:

Oloupaná jablka bez jádřinců si nakrájejte na kostičky.
Nasypte na pánev, zalejte trochou vody, přidejte citronovou šťávu, skořici a javorový sirup.
Občas promíchejte a duste asi 10 minut, než jablka trochu změknou.
Hotovou jablečnou náplň nechte vychladnout.

Rozdělte si těsto a vyválejte dvě placky, které jsou o něco větší než koláčová forma.
Jednou částí vyplňte koláčovou formu, přebytečné okraje seřízněte.
Na těsto dejte jablečnou náplň a posypte jí sekanými pekanovými ořechy.
Přiklopte druhou částí těsta, okraje spojte pomocí vidličky.

Pečte na 190°C asi 30 minut.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno