Pažitka
Název:

Arabský hummus s domácími špaldovými plackami


Arabský hummus s domácími špaldovými plackami


Ingredience:
Hummus:
plechovka cizrny400 g
panenský olivový olej3 lžíce
olivový olej na servírování a opečení česneku dle potřeby
citronová šťáva2 lžíce
nálev z cizrny1 lžíce
tahini3 lžíce
římský kmín1,5 lžičky
česnek3 stroužky
sůl dle chuti
pepř špetka
Placky:
špaldová celozrnná mouka125 g
špaldová chlebová mouka145 g
horká voda180 ml
olivový olej3 lžíce
sůl1 lžička
Postup přípravy:

Asi po půl roce jsem dělala opět cizrnový dort... Ale co se zbytkem cizrny? Rozhodnutí bylo jasné. Už dlouho jsme neměli můj milovaný hummus, který jsem si hodně oblíbila díky švagrové, která ho na své oslavě narozenin podávala s pšeničnými plackami a opraženými slunečnicovými semínky. Od té doby už uběhlo pár měsíců a já jsem si mezitím našla svoji oblíbenou kombinaci, tedy na pšeničné placky s hummusem dát plátky řapíkatého celeru. Řapíkatý celer jsem měla doma, tak už jen doladit ty placky.... Je večer, doma jen pečivo a základní suroviny, tak je asi čas zkusit nějaké placky ukuchtit vlastnoručně. Takže k domácímu hummusu budou i domácí placičky. Doma jsou zbytky různých druhů špaldové mouky, tak je pojďme využít. 

Hummus:

Pokud máme suchou cizrnu, tak ji namočíme, přes noc, druhý den uvaříme do měkka (0,5-1h). Scedíme a nálev si ponecháme na později. Pokud máme cizrnu v plechovce, tento krok přeskočíme a rovnou cizrnu slijeme, nálev si opět ponecháme. 
Scezenou cizrnu rozmixujeme a postupně k ní přidáváme další Ingredience, tj. tahini, římský kmín, olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a mixujeme dále. Než přidáme česnek, tak si ho nasekáme na kousky a na trošce olivového oleje necháme na pánvi zavonět. Pak ho přidáme do mixéru k hummusu a mixujeme do hladka. Pro krémovější konzistenci můžeme přidat lžíci nálevu a opět vymixovat. 
Hotový humus servírujeme pár kapkami olivového oleje a petrželkou.

Placky:

Nejdříve si dáme vařit vodu, kterou poté necháme tak 5-10 minut zchladnout, abychom se při práci s ní neopařili.
Mezitím si nachystáme ostatní suroviny. Smícháme je dohromady a zalijeme je připravenou vodou. Pořádně prohněteme, až nám vznikne hladké nelepivé těsto. Necháme ho v míse zakryté utěrkou odpočívat asi 10 minut. 
Po 10 minutách těsto rozdělíme na 8 přibližně stejných dílů. Každý díl vytvarujeme do kuličky či bochníčku a ten rozválíme na tenkou placku přibližně kruhového tvaru a na sucho opečeme na pánvi.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno