Pažitka
Název:

Argentinský steak s gratinovanými bramborami a glazovanou šalotkou


Argentinský steak s gratinovanými bramborami a glazovanou šalotkou


Ingredience:
Na steak:
pravá svíčková400 g
koření Argentina špetka
sůl špetka
olivový olej trochu
Gratinované brambory:
střední brambory6 ks
smetana100 ml
mléko100 ml
máslo kousek
estragonové lístky hrst
muškátový ořech špetka
česnek dle chuti
sůl špetka
pepř špetka
Glazované šalotky:
šalotka12 ks
olivový olej trochu
třtinový cukr2 lžíce
ocet balzamico4 lžíce
červené suché víno100 ml
tymián2 snítky
máslo kousek
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Pokud budete chtít slavnostnější jídlo, nabízím tuto skvělou kombinaci, která zase není až tak náročná na práci a skvěle chutná.

Steak:

Maso vyndáme z lednice asi hodinu před přípravou.
Ze svíčkové ukrojíme 2 steaky a potřeme je olivovým olejem. Okořeníme kořením Argentina. Dobře rozpálíme grilovací nebo jinou silnostěnnou pánev a maso nasucho opékáme zprudka asi minutu z každé strany. Pak stáhneme plamen a dopékáme podle toho, jak máte rádi maso upečené (rare- krvavý 2 minuty z každé strany, medium rare – středně propečený – 5 minut, medium well – propečený – 8 minut a well done – dobře propečený – 10 minut z každé strany). Steaky vybereme z pánve, osolíme je, zabalíme do alobalu a necháme dojít na teple asi 10 minut (po 5 minutách je otočíme). Šťáva se tak rovnoměrně rozloží.

Gratinované brambory:

Oloupané brambory nakrájíme na ne příliš silné plátky. Česnek utřeme na pastu a tu pak promícháme s kouskem másla. Touto směsí vytřeme zapékací misku. Brambory klademe do misky tak, aby se částečně překrývaly. Uděláme jednu vrstvu, osolíme, opepříme a posypeme natrhanými lístky estragonu. Pokračujeme další vrstvou brambor, jen místo estragonu strouhneme špetku muškátového oříšku. Opakujeme, dokud nespotřebujeme brambory. Nakonec smícháme mléko se smetanou a brambory zalijte. Pečeme v horké troubě (180 stupňů C) asi 40 minut. Povrch by měl být krásně zlatavý a brambory měkké.

Glazované šalotky:

V kastrůlku opečeme na troše oleje oloupané šalotky. Přisypeme cukr a dobře rozmícháme. Když se úplně roztaví, zastříkneme octem a zalijeme vínem. Přidáme tymián a zlehka osolíme. Za občasného míchání vaříme asi 30 minut. Omáčka by měla krásně zhoustnout. Na závěr přidáme lžičku másla na zjemnění.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno