Pažitka
Název:

Asijská vepřová polévka s tofu a rybími kuličkami


Asijská vepřová polévka s tofu a rybími kuličkami


Ingredience:
Vývar:
vepřové kostimin 500 g
cibule1 ks
citronová tráva2 stonky
rybí omáčka2 dcl
světlá sojová omáčka1 dcl
neloupaný zázvor2 ks (cca 10 cm)
koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, bílý pepř)1 lžička
voda4 l
sůl dle chuti
Rybí kuličky:
čerstvé rybí maso z bílo mořské ryby (makrela)200 g
škrob1 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Do polévky:
tofu200 g
libové vepřové maso200 g
zelí Bok choi (Pak choi) nebo jiné čínské či pekingské zelí2 ks
mrkev2 ks
skleněné rýžové nudle4 porce
čerstvé chilli dle chuti
jarní cibulka dle chuti
koriandr dle chuti
mungo klíčky dle chuti
thajská bazalka dle chuti
bílá ředkev dle chuti
Na dochucení:
rybí omáčka1 dcl
kokosový cukr1 lžíce
bílý ocet0,5 dcl
čerstvé chilli dle chuti
Postup přípravy:

Letos v Thajsku jsem naprosto propadla kouzlu asijských vývarů. Ochutnala jsem nesčetně druhů snad nejznámější thajské polévky Tom Yum, nebo Tom Kha, naopak v Bangkoku jsem neodolala všem možným podobám vývaru, který je pro nás poněkud nezvykle ve většině případů vepřový. Polévka, o které mluvím, se asi nejvíc podobá vietnamskému Pho Bo, každopádně je relativně snadná na přípravu a můžete v ní naprosto popustit uzdu své fantazii. Záměrně jsem ji nazvala asijskou, protože v ulicích Bangkoku se míchají různé národnosti a kuchyně a toto je ukázka takové malé fúze. 
Velkým oříškem je pro mě napsat gramáže k tomuto receptu a proto budu psát obecně. Hlavním důvodem je to, že tato polévka je o individuální chuti. Někdo ji má rád pálivější, někdo kyselejší, někdo si ji přisladí... Jak říká naše učitelka vaření: vezmi jakékoliv jídlo, přidej do něj cukr, rybí omáčku a něco kyselého, navrch to zasyp chilli a bude to okamžitě thajské jídlo. Takže určitě se nebojte experimentovat a najděte si chuť, která bude vyhovovat právě vám.

Do hrnce dejte kosti, cibuli i se slupkou a omytý, neloupaný zázvor, který jste podélně přepůlili. Vše zalijte vodou, eventuálně vývarem, přidejte sojovou a rybí omáčku, citronovou trávu a koření. Přiveďte k varu. Z polévky posbírejte pěnu, poté stáhněte teplotu a nechte táhnout při mírném varu, jak dlouho jen můžete, Na asijských tržnicích stojí neustále lehce probublávající kotle s tímto polévkovým základem, ze kterých prodejci odebírají na polévku. 
Až dojdete k závěru, že už stačilo vaření, tak ochutnejte a eventuálně přidejte rybí omáčku pro dodání slané chuti, nebo sůl, tak se však v Thajsku a dalších asijských státech používá minimálně. 
Hotový vývar stáhněte z plotny a přeceďte do jiného hrnce. Vývar udržujte stále horký, těsně pod bodem varu.

Rybí kuličky:
Rybí maso namelte, nebo rozsekejte v mixeru na jemnou pastu. Do rybí pasty přidejte škrobovou moučku, špetku soli a mletého pepře. Z pasty vytvarujte kuličky. 
Do menšího hrnce si odeberte trochu hotového vývaru, který přiveďte k varu a dejte do něj vařit kuličky. Kuličky jsou hotové za cca 5 minut. K hotovým kuličkám přidejte bok choi nebo jiné asijské zelí nakrájené na přibližně 3 cm široké kousky a mrkev nastrouhanou na dlouhé nudle, nebo na tenké plátky, Zeleninu vařte cca 1 minutu. Poté do tohoto hrnce přidejte i tofu nakrájené na 1cm široké plátky a nechte prohřát.

Rýžové nudle připravte dle obvyklého návodu s ohledem na to, jaký druh jste zvolili.

Dochucení polévky:
V misce si smíchejte rybí omáčku, rýžový ocet, cukr a chilli. Podávejte samostatně, ať si každý dochutí dle sebe.

Vepřové maso nakrájejte na co nejtenčí plátky.

Do hluboké misky dejte nudle, na ně bohatě naložte rybích kuliček, tofu a zeleniny. Poté přidejte plátky syrového masa a vše zalijte vařícím vývarem. 
Dle chuti si každý strávník může přidat vejce, výhonky, strouhanou ředkev, bylinky, cibulku ... a pochopitelně dokyselit připravenou zálivkou či dosolit rybí omáčkou.

Vím, že recept na tuto polévku vypadá šíleně a je dlouhý tak, že se vám nechce ani číst, ale věřte, je to mana nebeská, něco co vás lehce nakrmí uprostřed horkého léta, zahřeje v mrazivé české zimě, vyléčí, když se na vás chystá rýmička a pomůže jako zázračný lék po divoké noci.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno