

| Ingredience: | |
| středně velký lilek | 3 ks |
| česnek | 3 stroužky |
| tahini pasta | 2 lžíce |
| olivový olej | 2 lžíce |
| citron - šťáva z něj | 1/2 ks |
| koření Zátar | 3 lžičky |
| sůl | 1 špetka |
| čerstvý koriandr | 1 hrstka |
| granátové jablko | 1 ks |
Orientální směs z pečených lilků ochucená česnekem, koriandrem a voňavým zátarem. Semínka granátového jablíčka křupnou a svojí sladkokyselostí osvěží a dodají další chuť. S domácími pita chleby je to skvělá večeře nebo občerstvení pro přátele.
Troubu předehřejte na 250°C. Lilky vidličkou propíchejte ze všech stran, vložte na plech a dejte péct do trouby na přibližně 30 minut. Hotové lilky budou měkké a jejich povrch krabatý. Upečené lilky nechte vychladnout.
Studené lilky rozřízněte a vyndejte dužinu. Nožem ji nasekejte na jemno (dužinu můžete i rozmixovat, ale radši mám posekanou na malé kousky).
Lilkovou dužinu vložte do mísy a přidejte 2 lžíce olivového oleje, prolisovaný česnek, 2 lžíce pasty tahini, citrónovou šťávu, zátar a sůl. Vše dobře promíchejte.
Nakonec posypejte posekaným koriandrem (kdo nemá rád koriandr, může vyměnit za hladkolistou petržel) a semínky granátového jablka.
Podávejte s pita chlebem, který můžete rozkrájet na trojúhelníčky a opéct buď na sucho, nebo lehce potřený olivovým olejem.
Podrobné info: