Pažitka
Název:

BABA GANOUSH


BABA GANOUSH


Ingredience:
Ingredience:
středně velký lilek3 ks
česnek3 stroužky
tahini pasta2 lžíce
olivový olej2 lžíce
citron - šťáva z něj1/2 ks
koření Zátar3 lžičky
sůl dle chuti
čerstvý koriandr dle chuti
granátové jablko dle chuti
Postup přípravy:

Orientální směs z pečených lilků ochucená česnekem, koriandrem a voňavým zátarem. Semínka granátového jablíčka křupnou a svojí sladkokyselostí osvěží a dodají další chuť. S domácími pita chleby je to skvělá večeře nebo občerstvení pro přátele.

Troubu předehřejte na 250°C. Lilky vidličkou propíchejte ze všech stran, vložte na plech a dejte péct do trouby na přibližně 30 minut. Hotové lilky budou měkké a jejich povrch krabatý. Upečené lilky nechte vychladnout.

Studené lilky rozřízněte a vyndejte dužinu. Nožem ji nasekejte na jemno (dužinu můžete i rozmixovat, ale radši mám posekanou na malé kousky).

Lilkovou dužinu vložte do mísy a přidejte 2 lžíce olivového oleje, prolisovaný česnek, 2 lžíce pasty tahini, citrónovou šťávu, zátar a sůl. Vše dobře promíchejte.

Nakonec posypejte posekaným koriandrem (kdo nemá rád koriandr, může vyměnit za hladkolistou petržel) a semínky granátového jablka. 

Podávejte s pita chlebem, který můžete rozkrájet na trojúhelníčky a opéct buď na sucho, nebo lehce potřený olivovým olejem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno