Pažitka
Název:

Babiččin mřížkový koláč


Babiččin mřížkový koláč


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka320 g
moučkový cukr120 g
vanilkový cukr1 ks
celá vejce2 ks
máslo150 g
smetana100 ml
sůl špetka
citron - kůra z něj1 ks
kypřící prášek do pečiva1/2 ks
marmeláda nebo džem dle chuti
žloutky na potření2 ks
tuk na vymazání plechu
Postup přípravy:

Vendulka si přála koláč s marmeládou, vybrala si višňovou a na mě bylo vybrat recept. Tak jsme společně upekly babiččin mřížkový koláč. S těstem se nejen hezky pracuje, ale i díky smetaně v těstě je krásně vláčný, takže mohu všem vřele doporučit!

Nejprve si vymažeme plech tukem. Pak dáme na vál mouku, kypřící prášek, cukr moučka, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a promícháme. Do sypké směsi uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme smetanu a přidáme změklé máslo. Zpracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi 30 minut v lednici odpočinout. Poté si těsto rozdělíme. 1/3 si odložíme vedle a zbývající 2/3 těsta rozválíme na plechu, nebo rukou vymačkáme tak, abychom pokryli celé dno plechu a udělali i malý okraj. Vyválený plát těsta potřeme džemem. Poté si pomoučníme vál a vyválíme placku, ze které nakrájíme pruhy. Plátky naklademe na připravený plech s těstem potřeným džemem do tvaru ozdobné mřížky na koláči. Nakonec potřeme rozšlehanými žloutky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 35 minut do zlatova. Plech na koláč použitý na pečení je o velikosti 38 x 30 cm.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno