Pažitka
Název:

Babiččina mramorová bábovka


Babiččina mramorová bábovka


Ingredience:
Ingredience:
vejce5 ks
cukr krupice ( 250ml)1 hrnek
polohrubá mouka2 hrnky
olej1/2 hrnku
teplá voda1/2 hrnku
sůl1 špetka
kakao2-3 lžíce
Postup přípravy:

I obyčejná bábovka může být neobyčejná. Znáte takový ten pocit, kdy si vybavíte chuť babiččiny bábovky? Tak přesně ten jsem měla a ihned jsem začala listovat ve starém sešitku s recepty. Tato bábovka je vláčná a nadýchaná současně.

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Loutky vyšleháme s cukrem do žluté pěny, do které postupně přidáváme mouku, olej a teplou vodu. Nyní opatrně ručně vmícháme do těsta připravený sníh z bílků.
Formu na bábovku si vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Hotové těsto rozdělíme na dva díly a do jednoho vmícháme kakao. Obě těsta střídavě dáváme do připravené formy pomocí lžíce, tak aby se nám vrstvy těsta hezky střídaly, což ve výsledném efektu vytvoří mramor bábovky. Pečeme zvolna při 180°C asi 45 minut – zdali je upečeno vyzkoušíme špejlí.

Hotovou bábovku vyndáme z trouby, položíme na ni talíř a překlopíme. Pokud bábovka nechce vyskočit z formy, položíme na formu namočenou utěrku ve studené vodě a chvilku počkáme, pak to již půjde samo.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno