

| Těsto: | |
| hladká mouka | 500 g |
| vlažné mléko | 250 ml |
| rozpuštěné máslo | 150 g |
| droždí | 1 kostka |
| žloutky | 2-3 ks |
| třtinový cukr | 3 pol. lžíce |
| sůl | špetka |
| hladká mouka na posyp | |
| olej na potírání | |
| Nádivka: | |
| Mletý mák | 180 g |
| skořice | špetka |
| moučkový cukr | 3 pol. lžíce |
| rumová tresť | 1 kapka |
| mléko na povaření | |
| lžíce povidel | |
| Ovocný rozvar: | |
| švestek | 200 g |
| brusinky | 1-2 lžíce |
| solamyl | |
| voda |
Babiččiny buchty! Už jen ten název vám napoví, že zde se žádné "višni na víně" nedočkáte. Domácí recepty prostě vítězí.
Mák smícháme se skořicí, cukrem a špetkou rumu a tresti. Vlijeme mléko a mícháme do husté kaše pár minut. Necháme vychladnout.
Z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí si připravíme kvásek, necháme jej vzejít na teplém místě cca 5-7 minut.
Do misky prosejeme mouku, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, žloutky a vše smícháme s kváskem. Vypracujeme těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Jakmile se začnou na těstě dělat bubliny, těsto posypeme moukou a přikryjeme utěrkou a dáme cca na hodinku na teplé místo vykynout.
Když těsto nabude minimálně dvojnásobného objemu, tak z něj ukrajujeme kousky a na vále uděláme malé placičky, které plníme nádivkou z máku, rozvařených švestek či povidel. Můžete použít též lučinu, tvaroh a vanilkový cukr. Dobře placičky s náplní uzavřeme a spojem dolů poklademe na plech, vymazaný olejem. Každou buchtu potřeme z boků olejem, aby se buchty k sobě nelepily, neboť nám na plechu ještě chvíli kynou.
Buchty nakonec potřeme olejem a dáme péci do rozehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova. Pečeme 15-20 minut.
Kdo má rád švestky, může rozvařit švestky, které se hodí k máku, nebo jiné ovoce. Smícháme je jen s troškou vody a rozvaříme vše do konzistence rosolu. Přidáme kvůli barvě lžičku nebo dvě divokých brusinek. Nakonec zamícháme podle chuti cukr a v trošce vody smícháme solamyl, který pak vmícháme k rozvaru.
Buchty posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozvarem. Moc dobroučké.
Podrobné info: