Pažitka
Název:

Babiččiny makové buchty s ovocným rozvarem


Babiččiny makové buchty s ovocným rozvarem


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka500 g
vlažné mléko250 ml
rozpuštěné máslo150 g
droždí1 kostka
žloutky2-3 ks
třtinový cukr3 pol. lžíce
sůl špetka
hladká mouka na posyp
olej na potírání
Nádivka:
Mletý mák180 g
skořice špetka
moučkový cukr3 pol. lžíce
rumová tresť1 kapka
mléko na povaření
lžíce povidel
Ovocný rozvar:
švestek200 g
brusinky1-2 lžíce
solamyl
voda
Postup přípravy:

Babiččiny buchty! Už jen ten název vám napoví, že zde se žádné "višni na víně" nedočkáte. Domácí recepty prostě vítězí.

Mák smícháme se skořicí, cukrem a špetkou rumu a tresti. Vlijeme mléko a mícháme do husté kaše pár minut. Necháme vychladnout.

Z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí si připravíme kvásek, necháme jej vzejít na teplém místě cca 5-7 minut.
Do misky prosejeme mouku, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, žloutky a vše smícháme s kváskem. Vypracujeme těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Jakmile se začnou na těstě dělat bubliny, těsto posypeme moukou a přikryjeme utěrkou a dáme cca na hodinku na teplé místo vykynout.

Když těsto nabude minimálně dvojnásobného objemu, tak z něj ukrajujeme kousky a na vále uděláme malé placičky, které plníme nádivkou z máku, rozvařených švestek či povidel. Můžete použít též lučinu, tvaroh a vanilkový cukr. Dobře placičky s náplní uzavřeme a spojem dolů poklademe na plech, vymazaný olejem. Každou buchtu potřeme z boků olejem, aby se buchty k sobě nelepily, neboť nám na plechu ještě chvíli kynou.

Buchty nakonec potřeme olejem a dáme péci do rozehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova. Pečeme 15-20 minut.

Kdo má rád švestky, může rozvařit švestky, které se hodí k máku, nebo jiné ovoce. Smícháme je jen s troškou vody a rozvaříme vše do konzistence rosolu. Přidáme kvůli barvě lžičku nebo dvě divokých brusinek. Nakonec zamícháme podle chuti cukr a v trošce vody smícháme solamyl, který pak vmícháme k rozvaru.

Buchty posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozvarem. Moc dobroučké.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno