

| hladká mouka | 500 g |
| cukr krystal | 10 lžiček |
| cukr na kvásek | 2 lžičky |
| žloutek | 3 ks |
| olej | 200 ml |
| mléko | 250 ml |
| droždí | 50 g |
| sůl | špetka |
| moučkový cukr | na posypání |
| Tvarohová náplň: | |
| měkký tvaroh | 250 g |
| vanilkový cukr | 1 balíček |
| žloutek | 1 ks |
| moučkový cukr | dle chuti |
| (pokud je hotová náplň příliš řídká, přidáme jednu až dvě lžičky vanilkového pudinkového prášku) | |
| Povidlová náplň: | |
| povidla | dle potřeby |
| rum | trochu |
| mletá skořice | špetka |
| (pokud jsou povidla moc řídká, můžeme je zahustit strouhaným perníkem nebo strouhanými piškoty) | |
| Maková náplň: | |
| již hotový mletý mák | dle potřeby |
| moučkový cukr | dle chuti |
| mletá skořice | špetka |
| švestková povidla | trochu |
| Drobenka: | |
| hrubá mouka | 200 g |
| cukr krupice | 100 g |
| máslo | 100 g |
| Ingredience: |
Jako od babičky, co vám budu vyprávět. Je tu první z receptů, které mi babička Růženka předala. A je naprosto bezkonkurenční. No vážně :)
Z kvásku, dvou lžiček krystalového cukru, 50 ml vlažého mléka a dvou lžiček mouky zaděláme kvásek. Mouku smícháme se solí a cukrem. Pak přidáme žloutky, mléko, olej a vykynutý kvásek.
Těsto propracujeme nejdříve měchačkou a potom ručně. Posypeme lehce hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout nejméně hodinu.
Pak na pomoučeném válu tvoříme kuličky (já je odvažuji, aby byly koláče stejné, dělám je o hmotnosti 40 g, upečené mají v průměru asi 8 cm). Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Skleničkou s rovným dnem (průměr dna asi 2,5 - 3 cm) vytvoříme střed koláčku a plníme vybranou nádivkou. Koláče necháme ještě dokynout asi 20 minut. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a koláče posypeme drobenkou. Tu vytvoříme smícháním všech surovin.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C asi 15 - 20 minut. Potom pocukrujeme moučkovým cukrem.
Podrobné info: