Pažitka
Název:

Bagel se slunečnicovými semínky


Bagel se slunečnicovými semínky


Ingredience:
Ingredience:
mléko125 ml
máslo25 g
krupicový cukr15 g
droždí8 g
sůl1/2 lžičky
vejce (žloutek a bílek zvlášť)1 ks
hladká mouka200 g
loupaná slunečnicová semínka2 lžíce
Postup přípravy:

Báječné zlatohnědé pečivo s naprosto jedinečnou strukturou.

Máte rádi obložené bagely? Já jo! Ale jsem lakomec a kdykoliv mám dát peníze za jídlo, říkám si, zda-li bych to doma nezvládla lépe a levněji. Když jsem objevila recept na bagely, bylo jasné, že je budu muset vyzkoušet.
 
Bagely původem pochází z Polska a jde vlastně o židovské pečivo. Židovští emigranti je s sebou přivezli do londýnského East Endu. V ulici Brick Lane najdete dodnes tradiční obchůdky právě s bagely. Totéž se událo v Severní Americe, kde toto pečivo našlo oblibu především v New Yorku. 
 
Jak jsem se sama přesvědčila, příprava těchto kulatých zázraků není žádná legrace. Bagely se vlastně dělají nadvakrát. Nejprve se krátce povaří a teprve poté putují do trouby. Docela mě to zarazilo a předem jsem se děsila, co mi z toho vzejde. Ale právě díky vaření je ve výsledku těsto uvnitř měkké a vláčné, zatímco na povrchu vše křupe.
 
V malém rendlíku přiveďte k varu mléko, ve chvíli kdy začne vařit, sundejte ho z plotny a přidejte máslo a cukr. Míchejte dokud se obojí nerozpustí.

Mléčnou směs nalijte do velké mísy a nechte trošku vychladnout. Měla by být vlažná, tzn. když do ní ponoříte prst, nesmíte se spálit. Do mléka s máslem a cukrem vmíchejte droždí a nechte 10 minut stát na teplém místě. Kvásek vzejde a povrch pokryje vrstva pěny. 
 
Do kvásku všlehejte bílek a sůl. Postupně přidávejte mouku a vypracujte hladké těsto, které vyklopte na pomoučený vál. Pořádně propracujte, bude to chtít tak 15 minut intenzivního hnětení. Odměnou bude hezky pružné těsto.

To zakryjte a nechte asi hodinu v teplekynout, musí zdvojnásobit svůj objem. Až se tak stane, znovu jej propracujte a rozdělte na 12 dílů a vytvarujte je do kuliček. Kroužky vytvoříte jednoduše. Poprašte si ruce moukou ado středu kuličky zatlačte prst. Abyste otvor zvětšili, těsto navlékněte na prst jako prstýnek a otáčejte jím kolem prstu, dokud se neroztáhne a otvor nebude tvořit asi třetinu celého bagelu. Je to jako byste si na prstu točili klíčenkou,  nebo tak něco. :-D

Takto připravené bagely nechte asi 10 minut kynout. Troubu předehřejte na 200°C a do hrnce dejte vařit vodu. Každý kroužek postupněpovařte ve vroucí vodě, stačí chvíle, jen taky aby se "nafoukl", tj. ani ne minutu. Vyjměte ho a nechte pořádně okapat. Já je raději i opatrně osušila pomocí utěrky. Pokud by totiž kroužky nebyly pořádně okapané, zůstaly by na plechu ležet ve vodě a byly by zespodu rozmáčené.

Povařené a osušené bagely dejte na pomazaný plech. Smíchejte žloutek a lžíci vody a potřete kroužky po povrchu. Posypte jeslunečnicovými semínky a pečte asi 20 minut, dokud nebudou mít krásně zlatou barvu. Nechte vychladnout na mřížce.

Bagely můžete podávat plněné, (rozříznout na polovinu namazat např. ochuceným žervé s koprem a obložit plátky lososa, ať už syrového nebo uzeného) nebo je jíst jen tak s máslem. Těsto mají tak dobré, že si na bagelech nejvíc pochutnám, když jsou prostě "jen tak".

Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno