Pažitka
Název:

Bagely


Bagely


Ingredience:
Ingredience (na 8 kousků):
hladká mouka450 g
sušené droždí1 sáček
sůl2 lžičky
cukr1/2 lžičky
teplá voda300 l
Dále budete potřebovat:
cukr (do vroucí vody na vaření bagelů)2 lžíce
mléko na potření
sůl, mák, sezam, ovesné vločky...
Postup přípravy:

Tvarem připomíná pečivo typu housky, ale chutí spíš chleba. Prvně se vaří, pak se peče. Má tužší konzistenci, ale potřený lučinou a naplněný uzeným lososem a rukolou je skvělý. Stejně tak i se šunkou a sýrem nebo nějakou dobrou pomazánkou. Akorát se připravte, že tohle pečivo se musí kousat.

Schválně jsem hledala, co je ten bagel zač. Nejspíše židovská specialita, hodně známá a oblíbená v Americe, tradičně ve tvaru prstence.

Smíchejte droždí, cukr a 100 ml teplé vody a nechte vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut.

Do mísy vsypte mouku, přidejte sůl, zbytek vody a kvásek. Vypracujte hladké těsto. Přikryjte fólií a nechte hodinu kynout.

Po hodině těsto rozdělte na 8 bochánků. Troubu předehřejte na 200 °C a do hrnce dejte vařit vodu s 2 lžícemi cukru. Každý bochánek trochu zploštěte, propíchněte prstem a uvnitř s ním trochu zatočte, ať vytvoříte typický tvar bagelu.

Bagely nejdříve vhoďte do vroucí vody (po tolika kusech, aby vedle sebe mohly plavat na hladině, záleží na velikosti hrnce) a z každé strany minutu povařte (po minutě je otočte). Vařené bagely vylovte z vody a na mřížce je nechte okapat a trochu oschnout.

Bagely přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Každý bagel potřete mlékem a podle chuti posypte. Vložte do rozpálené trouby a pečte přibližně 25 minut, do zlatova.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno