Pažitka
Název:

Bagetová veka se slaninou


Bagetová veka se slaninou


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka600 g
sůl1 lžička
droždí1/2 kostky
cukr1 lžička
slanina (na kostičky)cca 150 g
voda350 ml
sádlo dle potřeby
hrubozrnná sůl, kmín na posypání
vejce na potření
Postup přípravy:

Včera jsem měla velkou chuť na něco slaného, tak jsem se rozhodla, že upeču bagety s uzeninou. Můžete využít na chlebíčky, nebo jen tak namazat tím, co máte rádi.

Ve velké míse smícháme mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a odměříme cca 350 ml teplé vody. Polovinu vody vlijeme do důlku. Přidáme trochou mouky a necháme na cca 15 minut vzejít kvásek. Po této době přidáme zbytek vody a zpracujeme těsto, které se po chvíli už nelepí a bude pružné. Necháme na 1 hodinu kynout. Pak těsto ještě jednou propracujeme, přisypeme kostičky slaniny, těsto rozdělíme na tři bochánky a z každého uválíme větší bagetovou veku dlouhou cca 35 cm. Necháme znovu kynout na cca 40 minut, dokud veka nezvětší objem. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí. Nožem nebo nůžkami ozdobně nařízneme povrch a pečeme při 220 stupních v rozehřáté troubě cca 5 minut, pak snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších cca 15 minut.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno