Pažitka
Název:

Bahn Bao - Vietnamské knedlíky plněné vepřovým masem, houbami a vejcem


Bahn Bao - Vietnamské knedlíky plněné vepřovým masem, houbami a vejcem


Ingredience:
Těsto:
mléko255 ml
kvasnice15 g
cukr krupice20 g
sůl1/2 lžičky
hladká mouka500 g
rostlinný olej2 lžíce
limetová šťáva pár kapek
Náplň:
mleté vepřové250 g
houby Shitaké a Jidášovo ucho20 g
cibule1 ks
česnek4 stroužky
mrkev1 ks
ústřicová omáčka1 lžíe
sezamový olej1 lžička
směs koření na klobásky (charsiu)2 lžíce
tapiokový škrob2 lžíce
pepř1/2 lžičky
vejce uvařené natvrdo4 ks
čínské klobásky4 ks
Omáčka Nuoc Mam:
horká voda1/2 šálku
rybí omáčka3 lžíce
šťáva z limety dle chuti
cukr1 lžíce
česnek2 stroužky
chilli paprička1 ks
Postup přípravy:

Dnes jsem dojídala Pho ga od včera a k tomu jsem udělala Bahn Bao, což jsou vietnamské plněné knedlíky masovo-houbovou směsní a půlkou vejce. Příloha není třeba, ale trocha zeleného salátu nikdy neuškodí a k namáčení tradiční omáčka Nuoc Mam.

Nejprve si připravte těsto. V originálu je 100g cukru, ale to vy bylo velmi sladké. Na naše poměry by to bylo sladší, než housky na hamburger a tak jsem ubrala.
Je tedy na vás zda budete chtít zvolit původní množství.
Co se týče Čínských klobásek, není jednoduché je sehnat. Prodávají se opravdu vysušené a je třeba je připravit na páře a nebo povařit. Teprve až potom se dají krájet.
Další suroviny koupíte celkem bez problémů přímo v tržnici.
 
Zadělat můžete ručně a nebo v domácí pekárně stejně jako já. Neděste se, že je něco špatně. Těsto je takové tužší, ale po hodině a půl v teple krásně nakyne.
 
Z první části receptu na těsto připravte kvásek. Nechte vzejít na teplém místě přibližně deset minut.
Potom přidejte zbytek surovin a limetovou šťávu nechte na pozdější dobu.
 
Mezitím co bude kynout těsto, si připravte náplň. Sušené houby dejte do misky, zalijte horkou vodou a nechte 15 minut odstát.
 
 
Houby a zbytek surovin nakrájejte na drobné kousíčky a promíchejte s masem. 
Celá směs by měla odstát minimálně půl hodiny v chladu.
 
 
Do nakynutého těsta zapracujeme pár kapek limetové šťávy, aby knedlíky měly krásně bílou barvu.
 
 
Rozdělte na osm dílů. Vytvarujte do úhledných kuliček a pod vlhkou utěrkou nechte 10 minut nakynout.
 
 
Každý kousek rozválejte na 1 cm silnou placku a okraje zeslabte na minimum.
Náplně dejte jednu naběračku na zmrzlinu. To je přesně to množství co je třeba a nahoru posaďte 1/2 vejce vařeného 10 minut natvrdo.
 
 
Svažte do ranečku a pořádně stiskněte, ať se vám v páře neotevřou.
 
 
Znova přikryjte vlhkou utěrkou a nechte 15 minut dokynout.
 
 
Nakynuté knedlíky dejte na čtverec pečícího papíru a dejte vařit do páry na 25 minut.
 
Knedlíky jsou velmi dobré, když se těsto namočí do nejoblíbenější Vietnamské omáčky Nuoc Mam a jako příloha je výborný mix salátů s bylinkami (koriandr, perila, bazalka, máta ....)
 
Omáčku připravíte následovně. Česnek prolisujte a chilli nakrájejte. Přidejte zbytek ingrediencí a zalijte horkou vodou. Nechte vychladit a můžete podávat.
 
 
Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno