Pažitka
Název:

Baicoli di Venezia (benátské sušenky)


Baicoli di Venezia (benátské sušenky)


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka250 g
droždícca 8 g
cukr25 g
změklé máslo25 g
bílek, vyšlehaný do sněhu1 ks
mléko1/2 sklenice
Postup přípravy:

Kdo by neznal Benátky! Nádherné město v regionu Veneto na severu Itálie, s dlouholetou historií a tradicemi. Benátští mořeplavci cestovali po celém světě a přiváželi sem různá koření a  neznámé suroviny, ze kterých potom místní kuchaři tvořili dnes již světoznámé pochoutky.

Velmi si na svých plavbách oblíbili tenké sušenky Baicoli, které se prodávají v tradičních žlutých cínových krabičkách. Přesně tyto sušenky si dnes spolu připravíme. Recept je trochu pracnější. Vyžaduje dvojité kynutí a dvojité pečení v troubě.

Sušenky jsou ale opravdu vynikající a tuto delikatesu si můžete vychutnávat nejen samotnou, ale na spoustu dalších způsobů.

Oblíbené jsou s vaječným krémem zabaione, namáčené v italském kafi či pomazané marmeládou nebo čokoládovým krémem. Dalo by se říct, že jsou prostě ideální k rychlé a chutné snídani nebo odpolední svačince…

Droždí vmícháme do vlažného mléka. Mezitím si připravíme mouku a doprostřed naneseme všechny ingredience. Přidáme i droždí s mlékem a vše pořádně promícháme. Z těsta uhněteme kouli, kterou přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout.

Poté těsto rozdělíme na dva díly a vytvarujeme je do podlouhlé formy připomínající malý bochník chleba. Vložíme je na pečící papír do pekáče a necháme vykynout další 2 hodiny na suchém místě.

Těsto dáme péct do vyhřáté trouby na 10 minut, dokud nám na povrchu pěkně nezezlátne. Necháme odpočinout 1 den. Nakrájíme těsto na tenké plátky (asi 3-4 mm), které dáme ještě zapéct do trouby (na nižší teplotu). Jakmile zezlátnou a jsou krásně křupavé, tak je můžeme vynadat a podávat!

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno