Pažitka
Název:

Baklava rolls - filo těsto


Baklava rolls - filo těsto


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka280 g
kypřící prášek5 g
sůl1/2 lžičky
rozpuštěné máslo80 ml
mléko180 ml
vinný ocet1 lžička
mleté ořechy (pistácie, lískové, mandle)150 g
kukuřičný škrob130 g
hladká mouka2 lžičky
Sirup:
cukr krupice150 g
voda75 ml
citronová šťáva2 lžičky
Postup přípravy:

BAKLAVA !

Konečně jsem ji udělala. Mám v životě pár kuchařských cílů a potom co jsem zdolala Burek, jsem si řekla "kdy jindy, než teď".

Nevím jak u vás, ale tady v Brně se filo těsto úplně jednoduše sehnat nedá. Přesto jeho pomocí se dá udělat tolik dobrot.

Všechny suroviny dejte do robota s hnětacím hákem a nechte pracovat 5 minut.

Kompaktní lepkavé těsto přendejte na potravinářskou fólii, zabalte a nechte 30 minut odležet. 

Smíchejte škrob s moukou a trochu si dejte na stůl. Těsto rozdělte na dvacet dílků a každý pečlivě utáhněte do kuličky. 

Na vydatném množství škrobu vyválejte  na kolečka o průměru cca 15 cm.
Jakmile máte všechny rozválené, začněte opět tou první plackou a rozválejte tentokrát na 25 cm.

Každou placku prosypte pomocí sítka škrobem. Rozhodně nešetřete. Je třeba dát asi lžičku.

Navrstvené placky do komínku všechny zároveň vyválejte na průměr cca 30 cm.

Těsto je opravdu tenoučké a bez problému si skrz něho přečtete noviny. 

Každou vrstvu potřete rozpuštěným máslem s trochou vody a posypte mletými ořechy.

Dřevěnou tyčku 1.5 cm v průměru pomoučněte škrobem a namotejte na ni těsto. Druhou placku opět potřete máslem a znova namotejte. Z obou stran shrňte ke středu, stáhněte z tyčky a dejte do pekáčku.

Takto připravíte 10 rolek.

Na závěr je potřete máslem a dejte péct na 180°C  na cca 45 minut. 

Než se upečou, můžete si připravit sirup na polití.

Smíchejte si uvedené suroviny na přípravu sirupu.

V kastrůlku svařte na sirup a nechte vychladnout.

Hotové rolky nechte částečně vychladnout a rozkrojte na tři části. Vznikne vám tak 30 kousků, které prolijete sirupem.

Na závěr posypte drcenými pistáciemi.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí30 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno