Pažitka
Název:

Bambusové výhonky - măng lá tươi


Bambusové výhonky - măng lá tươi


Ingredience:
bambus1 balení
kuřecí srdíčka a žaludky (nemusí být) hrst
olej2 lžíce
nať jarní cibulky (můžeme přidat i půlku cibule, ale není nutná) několik
sůl špetka
pepř špetka
vegeta špetka
rybí omáčka dle chuti
Postup přípravy:

Rozhodla jsem se vám představit recept na jídlo, které mám ráda - a to mladé výhonky bambusu

Pro Čechy je tohle jídlo hodně netypické, nicméně když jsem dělala takový "domácí kurz" vietnamské kuchyně pro své přátele, všem bambus moc chutnal. A taky se všichni shodli, že chutná přesně tak jak je cítit :D

Čekejte lehce kyselou chuť, ale ne tak intenzivní jako má třeba kvašené zelí. Spousta lidí by se této vůně/smradu(?) mohla zaleknout (nebo alespoň tak soudím podle svých přátel), ale nic na tom není a po vysmažení výhonky cítit nějak nepříjemně nejsou, ačkoliv si samozřejmě zachovávají svojí specifickou aromatičnost.

Příklad pro ty, které by řádky výš mohly odradit - syrečky přece taky nevoní a spousta lidí je miluje :)

Pokud chcete ochutnat něco lehkého, poměrně zdravého a exotického, myslím, že tohle nebude špatnou volbou. Surovin je potřeba minimum a vnitřnosti přidávat vůbec nemusíte (já je ku příkladu nesnáším a tak děláme kompromisy, že jednou tam jsou a jednou ne. Teď to bohužel zrovna nevyšlo :D)

Bambus vyndáme z obalu a pořádně ho omyjeme pod proudem vody. Tvrdé konce (pohybují se cca od 2-5 cm)uřízneme a vyhodíme - na obrázku jsou v dolním pravém rohu.
Delší kusy bambusu zkrátíme na půlku, ať to pak nemáme na dlouhé nepoživatelné kusy :) Půlky bambusů potom rozkrojíme podélně jako na fotce.

Dále nastává čas "trhání"Teda, můžete bambus i krájet, ale různě to ujíždí, takže preferuji práci rukama.
Jde to moc hezky, bambus trháme jakoby na menší části (ne tenká vlákna), ale tak cca na 1cm široké proužky - prostě jak to zrovna chytíte :) (kupka nalevo je výsledek)

Pokud pracujete i s vnitřnostmi, rozkrájejte srdíčka na půlky, žaludky na proužky a začněte na pánvi smažit. Pokud s nimi nepracujete, rozpalte jen olej.

Jakmile jsou vnitřnosti lehce udělané (nebo olej rozpálený), přidáme i náš nachystaný bambus. Pod pokličkou ho na mírném plameni dusíme zhruba 5 minut a potom na větším zhruba 10 minut smažíme. Nezapomeneme dochucovat:)

To, že je bambus hotový, poznáme tak, že je při ochutnání příjemně měkký a má hezkou žlutou barvu. Na závěr přisypeme i nakrájenou jarní cibulku.

A můžeme podávat!

Ideální příloha je samozřejmě jasmínová rýže:) My pokaždé bambus jíme ještě s pár chody navíc, to vy ale dělat nemusíte a v klidu si můžete vychutnat jen bambus samotný :)
Časem bych chtěla přidávat recepty na ostatní lehká jídla, která vidíte na stole, abyste si mohli udělat třeba s přáteli vyloženě autentický asijský večer:) Konkrétně krevetky už mám nafocené, stačí jen sepsat. (ale kdo se za mě naučí chemii? :D :( )

Bambus potom můžete koupit i nakrájený ve skleničce, je naložený na sladko-kyselý způsob (občas i s chilli papričkami) a přidává se k tradiční polévce PHỞ. Je taky výborný!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kim Hoangová

    zavřít okno