Pažitka
Název:

Banánový chlebíček


Banánový chlebíček


Ingredience:
Ingredience:
velké zralé banány5 ks
vejce3 ks
oříškový olej55 ml (cca 6 lžic)
hladká špaldová mouka400 g
jedlá soda3 lžičky
mletá skořice1 lžíce
vanilkový extrakt1 lžíce
voda180 ml
Postup přípravy:

Konečně!!! Nedokážu Vám asi úplně popsat mojí radost a pocit zadostiučinění z toho, že se mi konečně povedl ten slavný banana bread. Možná si říkáte, co je na tom tak zvláštního a extra, a možná máte pravdu, ale já jsem na sebe fakt pyšná. Všechny moje dosavadní pokusy o banánový chlebíček nedopadly sice nijak katastrofálně a chuťově byl vždy dobrý. Problém byla jeho strukturu a konzistence těsta. Většinou jsem z formy nevyklopila chlebíček, ale spíše banánovou placku. Tahle hutná, mnohdy lepivá hmota sice chutnala skvěle a sladce, ale do toho úžasně nadýchaného „banana bread“ ze všech insta fotek to mělo sakra daleko.  Byla to výzva, kterou dnešní dnem považuju za pokořenou!

Pokud milujete nadýchané, ale zároveň krásně vláčné buchty a koláče, je tohle recept přesně pro Vás a rozhodně byste ho měli vyzkoušet. Základem jsou opravdu hodně zralé banány, které chlebíček osladí a není tak potřeba už ničím doslazovat. A s použitím špaldové mouky máte záruku skvělé a opravdu zdravé dobroty, která uspokojí i ty nejmlsnější strávníky.

Není to sice moc pravděpodobné (protože ho stejně dřív sníte), ale chléb vydrží krásně vláčný až čtyři dny. Stačí ho mít zabalený do čisté bavlněné utěrky. Naprosto skvělý je namazaný pořádnou vrstvou ořechového másla nebo domácí nutelou (recept si připomeňte zde).

Banány oloupeme a v mixeru je důkladně rozmixujeme. Pokud nechcete špinit mixér, můžete banány jenom pořádně rozmačkat vidličkou. Pokud použijete opravdu zralé banány (jsou opravdu nutné) půjde to hladce. Rozmixované nebo rozmačkané banány dáme do mísy, přidáme vejce, olej a vanilkový extrakt a vše důkladně vyšleháme. Do směsi přilijeme vodu a opět prošleháme. Na závěr přisypeme do mísy špaldovou mouku, jedlou sodu a skořici a metlou vymícháme hladké těsto.

Hotové těsto nalijeme do formy vymazané troškou oleje nebo vyložené pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 175 stupňů. Pečeme přibližně 40 minut. Po upečení necháme pořádně vychladnout na mřížce.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno