Pažitka
Název:

Banánový dort


Banánový dort


Ingredience:
Korpus:
žloutky3 ks
cukr100 g
kako30 g
voda4 lžíce
plohrubá mmouka70 g
prášek do pečiva1 balíček
bílky - ušlehat sníh3 ks
Tmavý krém:
máslo30 g
hladká mouka30 g
mléko1 hrnek
máslo140 g
cukr100 g
kkao40 g
vejce dle velikosti1 - 2 ks
Banánový krém:
banánový pudinkový prášek1 balíček
mléko300 ml
cukr4 lžíce
změklé máslo2 lžíce
zakysaná smetana1 kelímek
33% smetana250 ml
ztužovač šlehačky1 balíček
Postup přípravy:

Banány jsou nyní u nás doma "IN", děti si je oblíbily, takže i přání malé Vendulky bylo jasné: "Mamí, uděláme banánový dortík prosím?". A tak vznikl banánový dortík, který je opravdu famózní.

Korpus:

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Tmavý krém:

Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém.

Banánový krém:

Z mléka, 2 lžic cukru a pudingového prášku uvaříme hustý puding. Na horký puding dát potravinářkou fólii a takto dát chladit. Díky tomu budeme mít puding bez škraloupu. Nyní si ušleháme 1 smetanu s 1 ztužovačem. Vedle si vyšleháme 2 lžíce másla a 2 lžícemi cukru, poté přidáme zakysanou smetanu a vychladlý puding. Nakonec přimícháme ušlehanou šlehačku.

Dort a jeho příprava:
Korpus 1x prořízneme. Spodní část korpusu natřeme tenkou vrstvou tmavého krému. Poté vyskládáme na tenké plátky nakrájený banán a celé potřeme banánovým krémem. Pak přiklopíme druhou částí korpusu. Celý dort pomažeme banánovým krémem a ozdobíme tmavým krémem. Nakonec nakrájíme banány a ozdobíme na povrchu dortu. Pokud nemáme dort k okamžitému použití, tak je nutné banány potřít průhlednou želatinou (uvařit 1ks Dr. Oetker Dort-želé čiré, 200 ml vody a 3 lžíce cukru).

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno