

| Základ korpusu pro kakaovou verzi: | |
| ovesné vločky | 156 g |
| kešu ořechy | 170 g |
| kakaový prášek Lifefood | 2 lžíce |
| javorový sirup (agáve či med) | 46 g |
| kokosový olej nebo koko Ghí (2-3 lžíce) | 50 g |
| mandlové mléko Provamel | 5 - 6 lžic |
| Základ korpusu pro švestkovo-makovou verzi: | |
| kešu ořechy | 130 g |
| ovesné nebo pohankové vločky | 210 g |
| chia semínka | 1 lžička |
| brusinky, nesířené, doslazené jablečnou šťávou | 1 lžíce |
| mletý mák | 1 lžíce |
| koko ghí či kokosový olej | 1 lžíce |
| švestková povidla | 110 g |
| datlový sirup, agáve či med | dle chuti |
| Náplň: | |
| banány (cca 6 ks) | dle pořeby |
| kokosový olej | 1 lžíce |
| citron | pár kapek |
| sladidlo | trošku |
| čokoláda na vaření Vivani | dle potřeby |
Při přípravě cizrnových koláčků mi zbyla povidla z rozvařených sušených švestek a jablka. Rozhodla jsem se je zužitkovat, byla by jich škoda.
Nebyla jsem si jistá, co mi řekne na makovou kombinaci náš malý mlsák, a tak jsem raději připravila rovněž jeho oblíbený základ, který nikdy nezklame, vznikly tedy základy dva.
Pokud máte rádi bounty, není problém připravit i tuto variantu. Postačí místo banánů použít kokosmus - kokosový krém, který dosladíme dle chuti nebo pomletý kokos, který namočíme do kokosového mléka přes noc. Druhý den rozmixujeme a přidáme lžíci kokosového oleje. Pokud nemáte problémy s mléčnými výrobky a vejci, lze použít kokosový krém od Šmakouna, který však obsahuje mléčné složky a vaječný bílek.
Prostě, kdo si hraje, nezlobí, a dozajista opět vznikne celá řada kombinací. Musím říct, že obě verze nemají chybu. Pokud chcete verzi co nejblíže banánům v čokoládě, sáhněte po švestkovo-makové.
Příprava základů je velmi snadná. Ovesné vločky nameleme společně s kešu ořechy, přidáme kakaový prášek, kokosový olej, dle chuti sladidlo a důkladně propracujeme. V případě, že konzistence bude málo pojivá, přidáme kokosový olej nebo rostlinné mléko.
Z dobře pojivé směsi vytvarujeme tyčinky a klademe je na tác, který vysteleme pečícím papírem. Dáme zachladit do lednice a pustíme se případně do druhé verze.
Opět nameleme ovesné vločky s kešu ořechy, chia semínky a brusinkami. Po namletí přidáme mletý mák, švestková povidla (pokud nemáme povidla, můžeme dát místo nich sušené švestky, které budeme mixovat společně s ořechy, vločkami a brusinkami), koko ghí a směs pomocí rukou propracujeme. Nakonec dle chuti případně přisladíme sirupem či medem. Vytvarujeme tyčinky a klademe je na tác, který steleme pečícím papírem a dáme zachladit do lednice.
Po vyndání z lednice základy dozdobíme. Rozmačkáme banány, nemixujeme, přidáme kokosový olej - nemusíme, ale hezky drží. Pokud chceme, aby nám zůstaly banány uvnitř žluté, přidáme pár kapek citronu a trošku přisladíme. Já jen rozmačkala banán a přidala pár kapek citronu. Je třeba pracovat rychle. Pokud necháme déle stát, začne šednout. Nandáme na tyčinky a polijeme čokoládou, kterou necháme rozpustit ve vodní lázni. Vzniklé banány v čokoládě dáme vychladit do lednice. Kakaová verze bude úžasná rovněž jako bounty.
Přeji příjemné mlsání.
Podrobné info: