

| Ingredience: | |
| hladká mouka | 500 g |
| rozehřáté máslo + máslo na potírání těsta | 150 g |
| ocet | 2 lžíce |
| teplá voda | 200 ml |
| sůl | špetka |
| balkánský sýr | 500 g |
| vejce | 3 ks |
Mouku, rozehřáté máslo, ocet, sůl a vodu smícháme. Vypracujeme do hladkého těsta, se kterým několikrát udeříme o vál, až se přestane lepit a začnou se v něm dělat bubliny. Těsto potřeme teplou vodou a přikryjeme nahřátým hrncem, alespoň na půl hodiny. Mezitím si připravéme sýrovou náplň. Balkánský sýr rozmělníme a vmícháme do něj rozšlehaná vejce. Odpočaté těsto rozdělíme na šest stejných dílů. Každý s dílů vytáhneme do tenkého obdelníku. Polovinu potřeme máslem a těsto přeložíme na půl. Pak naneseme vrstvu sýrové náplně a zatočíme. Postupně tvoříme "šneka". Já každou Banicu dělala pouze ze dvou válečků, takže mi vznikly tři. Přijde mi, že když je něco menší, je to lepší. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 25-30 minut.
Podrobné info: