Ingredience: | |
máslové sušenky | 360 g |
máslo | 130 g |
velké banány nakrájené na kolečka | 3 ks |
Karamelové salko | 1 plechovka |
smetana ke šlehání | 375 g |
strouhaná čokoláda | dle potřeby |
Tento dezert vás dostane z problému, když máte nedostatek času a přesto byste rádi naservírovali něco dobrého. Bez pečení či zchlazování máte hotovo doslova za pár minut. Navíc výsledek každý ocení.
Sušenky rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Napěchujeme na dno a na boky formy a uhladíme (jednoduše to jde pomocí lžíce). Pak dáme ztuhnout do lednice. Na sušenkový korpus rozetřeme stěrkou karamelové salko a vyskládáme banánová kolečka. Nakonec vyšleháme dotuha smetanu, která musí být opravdu studená a naneseme libovolně na banán, buď pomocí lžíce, nebo pomocí cukrářského sáčku. Způsob zdobení si může zvolit každý sám. Nakonec posypeme strouhanou čokoládou, a buď rovnou dort podáváme, nebo dáme vychladit do lednice.
Tip: Kdo dort ihned nekonzumuje a nechce, aby mu tekl při krájení karamel, tak stačí banán potřít trochou želatiny, aby nepouštěl tolik vody do karamelu. Klasický Banoffee je ale známý tím, že z něj karamel vytéká, takže se toho nebojte. Šlehačka drží lépe, kdy se vyšlehá se smetanovým ztužovačem, není to však nutnost.
Podrobné info: