Ingredience: | |
máslo | 150 g |
špaldová mouka | 150 g |
celozrnná žitná mouka | 150 g |
vejce | 1 ks |
kokosový cukr | 80 g |
růžová sůl | špetk |
olej | dle potřeby |
tvaroh | 250 g |
kokosový cukr | 50 g |
vejce | 2 ks |
jahodový puding | 1 balíček |
mandarinka | 1 ks |
jahody | cca 300 g |
Zítra přijdou na oběd babička s dědou. A to jsou nároční strávníci. Takže to chtělo něco opravdu osvědčeného. A co jiného, než křehký špaldový jahodový koláč od Barči, který strhl vlnu pečení a dostal 12 bodů z 10.
Konečně nadešla ta správná chvíle a já se pustila do přípravy koláče. Jenže jak si tak dosypávám mouku z nového pytlíku, koukám, že držím v ruce žitnou celozrnnou místo špaldové. Pak jsem k ní vyklepla celé vejce, místo žloutku a už se to vezlo. To je tak, když kolem vás lítá prcek a vy čtete recept na půl oka. Tak jsem si těsto na korpus upravila s myšlenkou, že krém už udělám přesně podle receptu.
Hledám vanilkový puding a zjišťuji, že jsem poslední spotřebovala do včerejšího piškotu. No co, je to jahodový koláč, tak dám ten jahodový puding. Přidejte citronovou šťávu. Prohrabu mísu s ovocem a nic. Mandarinka je taky citrus ne?…
Zkrátka a jednoduše, ve finále jsem „zprznila“ (promiňte mi to slovo), co se dalo, a tajně doufám, že bude zítra koláč chutnat.
Z mouky, vejce, špetky soli, cukru a změklého másla vypracujeme hladké těsto, které vtlačíme do olejem vymazané formy a dno propícháme vidličkou.
Tvaroh vyšleháme se dvěma žloutky, cukrem, šťávou z mandarinky a pudingem. Do hmoty opatrně vmícháme pevný sníh z bílků. Krém navrstvíme na těsto a poklademe plátky jahod.
Pečeme při 170st 30min. Podáváme vychlazené.