

| Ingredience: | |
| cuketa | 420 g |
| batáty | 320 g |
| jarní cibulka | 5 ks |
| vývar | 700 ml |
| oregano + na ozdobu | 3 snítky |
| sůl | dle chuti |
| pepř čtyř barev | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
Další v naší řadě obědových polévek byla dnes batátová polévka s cuketou. V případě zeleninových polévek je u nás spokojenost zaručena, tak jsem i dnes věděla, že budou po obědě spokojená bříška. Cuketa má sama o sobě velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience. Batáty patří mezi velmi důležité užitkové rostliny tropů a subtropů. Jejich hlízy obsahují hlavně škrob, ale i cukr, díky kterým mají sladkou chuť. Stejně jako obyčejné brambory jsou mnohostranně použitelné, jak k vaření, tak i k pečení.
Na trošce oleje si krátce v tlakovém hrnci zesklovatíme nakrájenou jarní cibulku (nakrájenou na kolečka, pouze bílá část). Poté přidáme na kostičky nakrájené batáty a po chvíli oloupanou a na kostičky nakrájenou cuketu. Zalijeme vývarem, tak aby byla zelenina ponořena tak akorát a přidáme snítky oregána. Uzavřeme tlakový hrnec a přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minu.
Opatrně hrnec otevřeme a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Osolíme a opepříme. Podáváme dozdobené lístky oregána a namletým pepřem. Polévka je skvělá samotná nebo např. s quinoa tyčinkami se sýrem a bylinkami.
Podrobné info: