Pažitka
Název:

Batátovo-cuketová polévka s oregánem


Batátovo-cuketová polévka s oregánem


Ingredience:
Ingredience:
cuketa420 g
batáty320 g
jarní cibulka5 ks
vývar700 ml
oregano + na ozdobu3 snítky
sůl dle chuti
pepř čtyř barev dle chuti
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Další v naší řadě obědových polévek byla dnes batátová polévka s cuketou. V případě zeleninových polévek je u nás spokojenost zaručena, tak jsem i dnes věděla, že budou po obědě spokojená bříška. Cuketa má sama o sobě velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience. Batáty patří mezi velmi důležité užitkové rostliny tropů a subtropů. Jejich hlízy obsahují hlavně škrob, ale i cukr, díky kterým mají sladkou chuť. Stejně jako obyčejné brambory jsou mnohostranně použitelné, jak k vaření, tak i k pečení.

Na trošce oleje si krátce v tlakovém hrnci zesklovatíme nakrájenou jarní cibulku (nakrájenou na kolečka, pouze bílá část). Poté přidáme na kostičky nakrájené batáty a po chvíli oloupanou a na kostičky nakrájenou cuketu. Zalijeme vývarem, tak aby byla zelenina ponořena tak akorát a přidáme snítky oregána. Uzavřeme tlakový hrnec a přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minu.

Opatrně hrnec otevřeme a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Osolíme a opepříme. Podáváme dozdobené lístky oregána a namletým pepřem. Polévka je skvělá samotná nebo např. s quinoa tyčinkami se sýrem a bylinkami.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno