

| Ingredience: | |
| batáty | 750 g |
| kokosový olej | 4 vrchovaté lžíce |
| kakao | 5 lžic |
| vanilkový exktrakt | 1 lžíce |
| prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžíce |
| rýžový sirup | 1 lžíce |
| datlový sirup | 3 lžíce |
| kakaové boby | 1 lžíce |
| Krém: | |
| zralé avokádo | 1 ks |
| kakao | 3 lžíce |
| stévie | 15 kapek |
| datlový sirup | 1 lžička |
| vanilkový extrakt | 1 lžička |
| mandlové máslo | 1 pořádná lžíce |
| Na ozdobení dortu: | |
| sušená moruše | dle potřeby |
| kakaové boby | dle potřeby |
Chcete překvapit svou drahou polovičku hříšným dezertem?! Pak Vám zaručuji, že tento čokoládový dort je tou správnou volbou a nikdo nepozná, že je připraven bez mouky a cukru!!! Jeho lanýžová krémová textura se pomalu rozplývá na jazyku a intenzivní chuť kakaa rozpoutá symfonii vašich chuťových pohárků. Vezměte si lžičku, zavřete oči a na ten malý okamžik se přeneste do čokoládového ráje.
Batáty oloupeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit, dokud nejsou zcela měkké. Uvařené batáty slijeme a necháme částečně chladnout. Poté je rozmixujeme na hladký krém, do kterého postupně zašleháme rozehřátý kokosový olej, kakao smíchané s práškem do pečiva a ostatní ingredience. Vznikne nám poměrně husté těsto, ale to je v pořádku...docílíme tím úžasné lanýžové konzistence dortu. Těsto přemístíme pomocí stěrky do dortové formy vyložené pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů. Na dno trouby umístíme nádobu s vodou, abychom zabránili vysušení těsta. Pečeme cca 1 hodinu.
Zatímco se peče dort, připravíme si velice jednoduše krém. Tyčovým mixerem rozmixujeme všechny ingredience, měl by vzniknout krém s dokonalou sametovou texturou a lahodnou čokoládovou chutí!
Po upečení dort necháme zcela vychladnout, povrch nedbale pomažeme krémem a ozdobíme sušenou moruší a sekanými kakaovými boby.