

| Ingredience: | |
| malá cibule | 1 ks |
| olej | 2 lžíce |
| mletý koriandr | 1/4 lžičky |
| oloupané batát | 370 g |
| voda nebo zeleninový vývar | 750 ml |
| mleté chilli nebo kousek čerstvého | na špičku nože |
| namletý šafrán | na špičku nože |
| sůl | dle chuti |
| kokosová smetana (na vaření) | 40 ml |
| Na dohotovení: | |
| uvařená cizrna | 100 g |
| olej | 0,5 lžíce |
| mletá paprika | 1/2 lžičky |
| sůl | dle chuti |
| chilli vločky | dle chuti |
| čerstvý koriandr | dle chuti |
| olivový olej | dle potřeby |
Polévka je grunt. V zimě vás obzvlášť posílí a zahřeje. Takový vývar je dobrý i v případě, že máte silné prožitky z včerejší párty, která se vám vymkla z rukou. Jen najít dobráka, který nám vývar udělá. Není nad to se takovým večírkovým malérům vyhnout.
Pokud je ale řeč o polévkách, jde o skvělé jídlo, kterého si čínská medicína v praxi velmi cení pro své "zahřívací" schopnosti. Ano, existují studené polévky, kterými se rádi v létě zchladíme. Však se také připravují z okurek a další zeleniny, které čínská medicína řadí do těch chladících. Pokud se divíte, že asiaté ráno začínají polévkou, už asi chápete proč. Polévka metabolismus rozehřeje a nabudí tělo pro jeho správnou funkci. U nás toto ve zvyku není. Ačkoli i v našem jídelníčku má své opodstatněné místo. Před hlavním jídlem nabudí naše trávení, a když na nás leze bacil, uvaříme si česnečku.
1. Cizrnu promíchejte v misce s olejem, mletou paprikou, špetkou soli a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte 15 minut dokřupava.
2. Do hrnce nalijte 2 lžíce oleje. Cibuli nkrájejte nadrobno a za občasného míchání restujte dozlatova. Mezitím batáty nakrájejte na větší kostky.
3. K cibuli přisypte koriandr, pár vteřin promíchávejte. Přidejte batáty a zalijte vodou či vývarem. Osolte, přidejte chilli a šafrán a pod pokličkou vařte do měkka.
4. Polévku rozmixujte společně s kokosovou smetanou.
5. Na talíři doplňte opečenou cizrnou, vločkami chilli a najemno pokrájeným koriandrem. zakápněte olivovým olejem.
Podrobné info: