Pažitka
Název:

Batátový krém se šafránem a kokosovým krémem


Batátový krém se šafránem a kokosovým krémem


Ingredience:
Ingredience:
malá cibule1 ks
olej2 lžíce
mletý koriandr1/4 lžičky
oloupané batát370 g
voda nebo zeleninový vývar750 ml
mleté chilli nebo kousek čerstvého na špičku nože
namletý šafrán na špičku nože
sůl dle chuti
kokosová smetana (na vaření)40 ml
Na dohotovení:
uvařená cizrna100 g
olej0,5 lžíce
mletá paprika1/2 lžičky
sůl dle chuti
chilli vločky dle chuti
čerstvý koriandr dle chuti
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Polévka je grunt. V zimě vás obzvlášť posílí a zahřeje. Takový vývar je dobrý i v případě, že máte silné prožitky z včerejší párty, která se vám vymkla z rukou. Jen najít dobráka, který nám vývar udělá. Není nad to se takovým večírkovým malérům vyhnout.

Pokud je ale řeč o polévkách, jde o skvělé jídlo, kterého si čínská medicína v praxi velmi cení pro své "zahřívací" schopnosti. Ano, existují studené polévky, kterými se rádi v létě zchladíme. Však se také připravují z okurek a další zeleniny, které čínská medicína řadí do těch chladících. Pokud se divíte, že asiaté ráno začínají polévkou, už asi chápete proč. Polévka metabolismus rozehřeje a nabudí tělo pro jeho správnou funkci. U nás toto ve zvyku není. Ačkoli i v našem jídelníčku má své opodstatněné místo. Před hlavním jídlem nabudí naše trávení, a když na nás leze bacil, uvaříme si česnečku.

1. Cizrnu promíchejte v misce s olejem, mletou paprikou, špetkou soli a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte 15 minut dokřupava.

2. Do hrnce nalijte 2 lžíce oleje. Cibuli nkrájejte nadrobno a za občasného míchání restujte dozlatova. Mezitím batáty nakrájejte na větší kostky.

3. K cibuli přisypte koriandr, pár vteřin promíchávejte. Přidejte batáty a zalijte vodou či vývarem. Osolte, přidejte chilli a šafrán a pod pokličkou vařte do měkka.

4. Polévku rozmixujte společně s kokosovou smetanou.

5. Na talíři doplňte opečenou cizrnou, vločkami chilli a najemno pokrájeným koriandrem. zakápněte olivovým olejem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno