Pažitka
Název:

Batáty a kapustičky z jedné pánve


Batáty a kapustičky z jedné pánve


Ingredience:
Ingredience:
kapustičky500 g
batáty500 g
červená čočka150 g
olivový olej1/3 hrnku
himalájská sůl1 lžička
mletá kurkuma1 lžička
čerstvá petržel dle chuti
loupané konopné semínko2 lžíce na 1 porci
quinoa či rýže dle potřeby
Postup přípravy:

Člověk se speciálním stravovacím režimem (to zní mnohem lépe než dieta, ne?:) může mít občas pocit, že mu dochází inspirace. Nebo že je zdravé vaření moc náročné a že na tvoření jídel prostěnemá čas. Ale co když tomu tak vůbec nemusí být? Zdá se vám, že trávíte spoustu času úporným přemýšlením nad tím, co zrovna uvaříte? Možná je klíč v tom trochu polevit a naopak couvnout. A nechat věci přirozeně plynout a splynout.

Ať už vaříte jídlo den dopředu nebo ten samý den ráno, určitě oceníte něco, u čeho nemusíte dlouho stát. Takže vám představuji jídlo, které si ráno dáte vařit (suroviny můžete očistit den dopředu), stihnete si zacvičit, hodit sprchu a jídlo na vás bude čekat uvařené:). Je založeno na protizánětlivých rostlinných surovinách, plné léčivého batátukapustiček, DAO stimulujícího olivového oleje a protizánětlivých bylinek. Červená čočka patří mezi luštěniny, které potenciálně obsahují histamin a jiné antinutriční látky, ale patří mezi jedny z nejlépe stravitelnějších (a při správné přípravě se není důvod bát). Pokud jste však více citliví na jídlo, dejte ji předem namáčet a vždy dobře promyjte.

Kapustičky dobře očistíme a nakrájíme na poloviny či čtvrtky podle jejich velikosti. Batát oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, spolu s kapustičkami smícháme v míse. Ideálně do nepřilnavé pánve s poklicí (či hrnec) nalijeme trochu vody, přivedeme k mírnému varu a přidáme dobře propláchutou červenou čočku (proplachuji tak dlouho, dokud se nepřestane tvořit pěna). Přiklopíme a necháme cca 5 minut podusit. Mezitím olivový olej smícháme s kořením (krom petržele, tu si necháme až na podávání). Ochucený olivový olej přidáme k zelenině a dobře promícháme. Celou směs pak přidáme do pánve/hrnce k čočce, v případě potrřeby ještě tochu podlejeme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí, ztlumíme teplotu a necháme 30 minut společně dusit, dokud nejsou batáty měkké. V průběhu zkontrolujte a v případě potřeby ještě trochu podlejte. Podávejte s čerstvou petrželkou a každou porci posypte loupaným konopným semínkem. S přílohou vám vyjdou 4 porce, bez přílohy (Kašulčina volba) dvě velké porce. Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Váňová

    zavřít okno