Pažitka
Název:

Bezé roláda se šlehačkou


Bezé roláda se šlehačkou


Ingredience:
Oříškové bezé:
bílky125 g
cukr krupice80 g
mleté lískové oříšky30 g
hladká mouka40 g
Šlehačková náplň:
35% smetana ke šlehání250 - 300 ml
krupicový cukr1 - 2 lžíce
Postup přípravy:

Už jsem skoro zapomněla, jak je tahle roláda úžasná. Lehká a nadýchaná, plná šlehačky a oříšků. Dříve zákusek, který jste koupili v každé cukrárně, dnes pro některé velká neznámá. A tak Vám ji trochu připomenu, protože kromě skvělé chuti, je i velice jednoduchá na přípravu.

Roláda se připravuje pouze z bílků, takže pokud se Vám jich doma několik nastřádalo, tímto způsobem je perfektně zužitkujete. Náplň je jen do tuha ušlehaná smetana s malým množstvím cukru. Doporučuji použít smetanu s vyšším obsahem tuku, která dobře drží i další den. Šlehačkové dezerty je totiž dobré spotřebovat do 24 hodin, kdy jsou nejlepší. 

Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.

Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 12 minut, až je těsto lehce do růžova.

Po upečení plát sejměte z plechu, lehce posypte moučkovým cukrem a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.

Šlehačková náplň:

Smetanu ušlehejte společně s cukrem do tuha, rozetřete na vychladlý plát a pomocí pečícího papíru zatočte. Zabalenou roládu dejte do lednice vychladit.

Před servírováním posypte moučkovým cukrem, krájejte zoubkovaným nožem. 

Pokud chcete roládu ještě vylepšit, můžete do ušlehané šlehačky vmíchat 50 g nastrouhané hořké čokolády nebo lžičku čerstvě mleté kávy. Já ji mám ale nejradši jen tak.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno