Pažitka
Název:

Bezinková limonáda


Bezinková limonáda


Ingredience:
Ingredience:
velké květy Bezinky (nebo 12 malých)6 ks
voda4,5 l
cukr0,5 kg
citrony (vymačkaná šťáva)3 ks
citron (na kolečka)1 ks
Postup přípravy:

BEZINKOVÉ ŠAMPÁŇO! To jsem milovala už jako malá holka, když mi ho dělávala babička. To je tak osvěžující pitíčko, že to musíte zkusit!

A jaké mají vlastně bezinky blahodárné účinky? Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Bez má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel. Chlazený neslazený čaj z květů je výtečným lékem i při zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení, či nedostatečné činnosti žlučníku. Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám.

Vodu s cukrem svaříme a necháme vychladnout. Květy namočíme do vychladlého roztoku, přidáme šťávu ze 3 citronů a na kolečka 1 citron (bez pecek). Láhev uzavřeme potravinářskou fólií a zagumičkujeme. Necháme 4 - 5 dnů při pokojové teplotě (nejlépe za oknem na sluníčku) - za tu dobu by měl nápoj začít fermentovat (bublinkovat). Poté přecedíme přes plátýnko do sklenic a dáme do lednice. Podáváme vychlazené jako šampaňské.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno