Pažitka
Název:

Bezinkový likér


Bezinkový likér


Ingredience:
Ingredience (cca 1 l):
zralé bezinkové plody1 l
voda500 ml
cukr500 g
uvařená silná káva (bez zocu/lógru)3 lžíce
rum300 ml
vanilkový lusk (nemusí být) dle chuti
Postup přípravy:

Dozrál jsem, dozrál... Ano, to je hláška z pohádky Krtek a kalhotky. U nás doma nemáme len, ale pěkně uležený bezinkový likér. 

Není to sice zrovna výkvět zdravé výživy, nicméně prospěšné vlastnosti bezinek jsou v něm jistě zastoupeny, takže dá tělu něco víc než třeba pudingové varianty likérů.

Na internetu najdete spousty receptů, jak na něj. Zkuste tento a udělejte radost třeba babičkám k Vánocům. Uvidíte, jak jim zazáří oči, až si vzpomenou na doby, kdy ho samy vyráběly.

Bezinky řádně propláchněte a zbavte stonků (tohle je trochu piplačka, vezměte si rukavice, bezinky hodně barví), přilijte vodu a společně vařte zhruba 20 minut (bezinky musí projít varem kvůli stravitelnosti).

Přidejte přepůlený vanilkový lusk a nechte nejlépe přes noc (ale klidně i 24 hodin) odležet v lednici.

Bezinkovou směs propasírujte přes síto vystlané plátýnkem (lze použít i látkovou plenu) a do vzniklé šťávy vsypte cukr. Míchejte do úplného rozpuštění.

Nakonec přidejte kávu a rum. Promíchejte a plňte do uzavíratelných lahví.

V chladu a temnu by měl vydržet i rok, ale to se jistě nestane.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno