Pažitka
Název:

Bezlepkové croissanty


Bezlepkové croissanty


Ingredience:
Ingredience:
vlažné mléko300 ml
třtinový cukr20 g
instantní droždí14 g
sojová mouka + na vál200 g
rýžová mouka200 g
mořská sůl1 lžíce
máslo200 g
vejce na potření1 ks
Náplň:
kečup slazený stévií dle chuti
jarní cibulka dle chuti
párky Šmakoun dle chuti
Postup přípravy:

Ideální jako svačinka, nebo víkendová snídaně. Sice je to pracnější, ale famózní.

Smíchejte mléko s cukrem, droždím a nechte vzejít na teplém místě. Až bude kvásek krásně nabublaný, smíchejte ho s moukou, solí a ideálně pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky vypracujte jemné a velmi hladké těsto. Přibližně 10 minut.

Přemístěte těsto na pomoučený vál a dál pokračujte v hnětení, tentokrát rukama. Přidávejte jednou za čas trochu mouky, tak aby výsledné těsto bylo hladké a trochu lepivé. Vyválejte z těsta obdélník silný přibližně 3 - 4 cm, zabalte ho do fólie a nechte vychladit v lednici alespoň hodinu.

Na lehce pomoučený vál položte těsto a rozválejte ho. Do středu umístěte proužky másla a zabalte jako obálku, oprašte přebytečnou mouku a rozválejte na obdélník. Pokud zbylo máslo, tak ještě zopakujte.

Těsto rozválejte na pás a pomocí nože nebo rádýlka nakrájejte na trojúhelníky. Potřete kečupem, vložte půlku párečku a jarní cibulku. Z každého trojúhelníku rolujte rohlíček od základny směrem ke špičce. Croissanty pokládejte na plech s velkými rozestupy a špičky rohlíčků můžete zahnout dovnitř. Potřete rozšlehaným vejcem s jednou lžící vody a nechte kynout v teplém prostředí přibližně 1,5 hodiny.

Předehřejte horkovzdušnou troubu na 200°C. Vykynuté croissanty znovu potřete vejcem a pečeme cca 20 minut dozlatova.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kačka Tichá

    zavřít okno