Pažitka
Název:

Bezlepkové red velvet brownies s polevou z ghítely a banánu

bezlepkový recept


Bezlepkové red velvet brownies s polevou z ghítely a banánu


Ingredience:
Ingredience:
oloupaná řepa pečená vceslku450 - 500 g
70% čokoláda (bez mléka a syrovátky)200 g
pohanková mouka150 g
České Ghí50 g
kokosový olej50 g
panela (nebo jiné sypké sladidlo)100 g
kakao1 vrchovatá lžíce
sůl špetka
prášek do pečiva bez lepku a bez fosfátů1 lžička
kokosový o lej na vymazání formy
kakao na vysypání formy
Poleva:
banán1 ks
raw kakao1 lžíce
Ghítela2 lžíce
Postup přípravy:

O víkendu jsme měli rodinnou oslavu, tak jsem tam nechtěla přijít s prázdnou. V rodině máme ale členy s nesnášenlivostí lepku a alergií na mléko. Chtěla jsem, aby tuto pochoutku mohli ochutnat všichni, tak jsem se rozhodla trochu zaexperimentovat. Výsledek uchvátil nejen mě, ale i všechny, kdo ochutnali včetně dětí i zarputilých odmítačů řepy.

Tento recept je oproti jiným podobným dělaný z upečené řepy. Mám nejraději řepu pečenou vcelku v alobalu, protože si zachovává svou krásně tmavou barvu a sytou chuť. Proto jsem se rozhodla zkusit, jak bude chutnat v těchto brownies. Polevu jsem vyrobila z mé oblíbené ghítely, banánu a raw kakaa, ale můžete ji samozřejmě udělat dle své vlastní chuti - třeba jen z ghítely (to jsem zkoušela minule a bylo to také moc dobré), nebo klasickou verzi z čokolády. Tyto brownies jsou ale dobré i jen tak samotné bez polevy.
Doufám, že vás uchvátí stejně jako mě a moji rodinu. 

Začneme tím, že si dáme pomalu rozpouštět čokoládu s ghí a kokosovým olejem na páře - tedy v míse, která je posazená na hrnci s postupně ohřívanou vodou.
Než se nám čokoláda rozpustí, smícháme si v míse sypké ingredience - pohankovou mouku, panelu, kakao, prášek do pečiva, špetku soli.
Dále si oloupeme upečenou řepu a navážíme si správné množství. 500 g bereme jako maximum, kdo chce být v množství řepy opatrnější, může použít 450 g. Řepu rozmixujeme dohladka a přidáme do sypké směsi, promícháme a postupně vmícháme i rozpuštěnou čokoládu s tukem. Takto připravenou směsí naplníme pekáček, který jsme si předtím vymazali kokosovým olejem a vysypali kakaem.
Pečeme 20-25 minut na 180 stupňů. Poté necháme brownies vychladnout v pokojové teplotě.
Opravdu doporučuji nechat brownies vychladit přes noc v lednici a konzumovat je vychlazené.
Polevu si připravíme čerstvou až těsně před konzumací a to tak, že jednoduše rozmixujeme banán s kakaem a ghítelou a pak už jen servírujeme na porce brownies.
Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno