Pažitka
Název:

Bezlepkové škubánky s mákem a švestkovou omáčkou


Bezlepkové škubánky s mákem a švestkovou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
brambory600 g
jáhlová mouka150 g
sůl špetka
švestky400 g
badyán2 hvězdičky
hřebíček10 ks
voda0,5 dcl
červené víno0,5 dcl
mák dle chuti
kokosový olej/ghí dle potřeby
Postup přípravy:

Můžete milovat japonské sushi, vietnamské Pho, italskou pizzu nebo americké burgery…občas ale snad každý z nás dostane chuť na úplně obyčejnou českou klasiku, kterou nám dělávali v dětství babičky o prázdninách. A teď nemyslím svíčkovou, ale ty malé úžasné bramborové nočky s mákem…ano, škubánky!!

Jsme jeden z mála národů, který jí sladká hlavní jídla a já nedokážu pochopit proč. Určitě na ně nemám chuť každý den, ale čas od času si ho prostě musím dát. A ze všech těch žemlovek, nákypů a buchet mám stejně nejradši právě škubánky s pořádnou porcí máku. Asi možná proto, že se u nás v rodině tak často nedělaly kvůli složitější a zdlouhavé přípravě. Pro mě představovaly vždycky výzvu, kterou jsem hodlala pokořit. První pokus skončil v koši, protože místo krásných hladkých škubánků se mi podařilo vytvořit epesní trhanec. 

A protože mám doma asi toho největšího milovníka máku, a protože jsem mu chtěla udělat radost, hecla jsem se a dala se do loupání brambor. Nastudovala si asi milion receptů, ale byla jsem rozhodnutá, že nechci používat klasickou mouku. A jelikož jsem doma měla jen pohankovou (která je ale hodně hladká) a jáhlovou mouku, neměla jsem stejně moc na výběr.

Samotnou mě překvapilo, jak se těsto povedlo na první pokus a škubánky byly opravdu skvělé!! A pokud je doplníte skvělou švestkovou omáčkou s kapkou červeného vína, máte o skvělé jídlo nebo dezert, postaráno. 

Brambory (já použila červené) oloupeme, nakrájíme na větší kusy a necháme v mírně osolené vodě vařit téměř do měkka. Slijeme vodu do mísy a zpět nalijeme jen takové množství, aby byly brambory cca do 2/3 ponořené. Zaprášíme jáhlovou moukou a vařečkou uděláme do brambor několik děr. Stáhneme plamen na minimum, přiklopíme pokličkou a necháme asi 15 minut zapařit. Podle potřeby můžete přidat ještě trošku vody.

Když se mouka zapaří, stáhneme hrnec z plotny a vařečkou začneme zpracovávat hladké těsto, buďte trpěliví, bude to trvat tak deset minut než bude krásně hladké a přestane lepit. Můžete si pomoct robotem, já osobně ale dávám přednost zpracování těsta rukama.

Hotové těsto by mělo být hladké a nemělo by lepit. Pomocí dvou lžic namořených do vody tvarujeme jednotlivé škubánky. V pánvi rozehřejeme kokosový olej (vegan verze) nebo ghí a škubánky na něm ze všech stran opečeme.

Omáčka

Švestky zbavíme pecek, pokrájíme na měsíčky a vložíme je do hrnce. Podlijeme vodou, přidáme skořici, badyán a hřebíček (doporučuji použít malý sáček na koření, abyste se vyhnuli otravnému vybírání jednotlivých kousků) a necháme pomalu vařit. Vaříme cca 10 minut, dokud se švestky téměř nerozvaří a omáčka nezhoustne. Přilijeme víno a necháme ještě minutku povařit. Vyndáme sáček s kořením a poléváme jí opečené škubánky. Nakonec je posypeme mákem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno