Pažitka
Název:

Bezlepkový čokoládový dort

bezlepkový recept


Bezlepkový čokoládový dort


Ingredience:
Ingredience:
pokrájená tmavá čokoláda, ideálně 70% cacaa1 a půl hrnku
cukr moučka1 hrnek
vejce (bílky a žloutky zvlášť)6 ks
sůl špetka
máslo včetně 5 g na vymazání formy90 g
čerstvé ovoce na ozdobu dle chuti
cukr moučka na ozdobu1 lžička
Postup přípravy:

Tento dort si jistě také zamilujete, není přeslazený, je krásně vláčný a navíc je bezlepkový, s fíky chutná naprosto výborně, ale doplnit ho můžete o jakékoliv měkké oblíbené ovoce.

Troubu předehřejte na 180 st horní/dolní pečení. Nad vodní lázní nechejte rozpustit čokoládu a máslo, jakmile je konzistence spojená a hladká dejte stranou zchladnout. Oddělte žloutky od bílků a jakmile je čokoládová směs zchladlá promíchejte ji se žloutky, dejte stranou. V míse vyšlehejte tuhý sníh z bílků a špetky soli, přidejte cukr a opět prošlehejte, směs musí být opravdu pevná. Nyní velmi opatrně do čokoládové směsi přidávejte postupně vyšlehané bílky. Jakmile je směs spojená a hladká máte hotovo. Otevírací formu na dort vymažte máslem a přelijte do ní těsto, dejte péct do trouby na 180 st. Po cca 40 minutách zkoušejte stav (špejlí) a dort hlídejte, aby se vám nepřipálil. Dort je po vyjmutí z trouby hodně nafouknutý, ale postupně splaskne, což je v pořádku. Nechejte ho zcela vychladnout ve formě a poté opatrně vyjměte. Podávejte ozdobený čerstvým ovocem a posypaný cukrem moučka, na talíři k němu můžete přidat také trochu čerstvě ušlehané smetany. 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Krejčí

    zavřít okno