Pažitka
Název:

Bezlepkový dýňový koláč


Bezlepkový dýňový koláč


Ingredience:
Ingredience:
pohanková mouka12 lžic
med1 lžíce
nastrouhaná dýně Hokkaido1/4 ks
malá nastrouhaná jablka2 ks
skořice1/4 lžičky
vejce1 ks
kypřící prášek do pečiva bez lepku1/2 lžičky
vanilkový cukr1 lžíce
kakao1 lžíce
olej2 lžíce
ořechy hrst
Postup přípravy:

Ačkoli jsem si tento koláč pekla k dnešní snídani, nevydržela jsem a spořádala všechny okraje už včera večer. Nenajdete v něm žádné závratné množství cukru, lepek ani ztužené tuky. Pro mě skvělá zdravá snídaně před cestou na přednášky. Jeho příprava je navíc extra jednoduchá.

Nejdříve omyjeme dýni, rozčtvrtíme ji a lžící zbavíme semen a stopky. I se slupkou čtvrtinu nastrouháme nahrubo do mísy. Z jablek odstraníme jádřince a bubáky a stejným způsobem nastrouháme. Přidáme špetku soli, mouku, kypřící prášek, skořici, vanilkový cukr, med, vejce a spojíme vše v kompaktní těsto. Polovinu rovnoměrně nalijeme do koláčové formy (já použila čtvercovou zapékací mísu s pečicím papírem). Ke druhé 1/2 přisypeme holandské kakao, přikápneme olej, promícháme a navrstvíme na první díl těsta. Posypeme vlašskými ořechy a vložíme do vyhřáté trouby na 175°C. V elektrické troubě pečení trvá zhruba 30 - 35 minut. Přeji dobrou chuť!

TIP na závěr: Pokud těsto nerozdělíte a přidáte místo jedné lžíce celý šálek holandského kakaa, připravíte si vynikající brownie. To zase někdy příště!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Štěpánka Petrů

    zavřít okno