Pažitka
Název:

Bezlepkový quiche se šunkou, pórkem a sýrem

bezlepkový recept


Bezlepkový quiche se šunkou, pórkem a sýrem


Ingredience:
Těsto:
pohanková mouka175 g
jáhelná mouka25 g
konopná mouka25 g
máslo100 g
vejce1 ks
sůl1/2 lžičky
prášek do pečiva bez fosfátů1/2 lžičky
mléko3 lžíce
Náplň:
pórek1 ks
prosciutto cotta (vařená šunka)150 g
malá cibule1 ks
bílky2 ks
hrášek50 g
sýr raclette140 g
sýr feta60 g
kari1/2 lžičky
smetana ke šlehání100 ml
jogurt250 g
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Zachtělo se mi po dlouhé době experimentovat s mými zásobami mouky. Navíc jsem si z nákupů v Rakousku dovezla vynikající švýcarský polotvrdý sýr Raclette, takže slaný koláč mě napadl hned jako první. Hodí se k večeři, na mlsání k televizi i jako pohoštění pro přátele, co si nepotrpí na sladké.

Smícháme si všechny druhy mouky, sůl, prášek do pečiva a přidáme na plátky nakrájené máslo. Hněteme, dokud se nevytvoří drobenka. Přidáme vejce a podle potřeby, po lžících mléko, dokud se nevytvoří kompaktní těsto. To necháme odpočinout v lednici a mezitím si připravíme náplň. Na troše másla osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme pórek na slabá kolečka a společně restujeme. Nakonec ještě přidáme hrášek a šunku na kostičky. Vzniklou směs necháme krátce zchladnout a vyválíme si těsto. Já jsem měla formu o průměru 25 cm. Dno propícháme vidličkou, překryjeme pečícím papírem a zatížíme třeba suchými luštěninami. Předpečeme si korpus na 180 stupňů asi 10 minut. Do vychladlé zeleninové směsi vmícháme bílky, nastrouhané sýry, smetanu a bílý jogurt. Podle chuti přidáme pepř a kari. Směs rozprostřeme na předpečený korpus a pečeme na 180 stupňů ještě asi 30 minut dozlatova. Můžeme podávat teplý i studený.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno