Pažitka
Název:

Bezlepkový štrůdl z tvarohového těsta

bezlepkový recept


Bezlepkový štrůdl z tvarohového těsta


Ingredience:
Ingredience:
bezlepková mouka hladká + na rozválení220 g
máslo125 g
měkký tvaroh250 g
vanilkový cukr1 balíček
sůl špetka
skořicový cukr1 balíček
rozinky100 g
rozvařená nebo nastrouhaná jablka400 g
vajíčko1 ks
Postup přípravy:

Bezlepkový štrůdl je takový trošku kulinářský oříšek. Většina lidí peče doma štrůdl z kupovaného listového těsta. Bezlepkový polotovar listového těsta (polské značky) mě osobně odpuzuje, už jen svým obalem, protože v něm těsto vypadá jaksi orošeně nebo skoro „zapařeně“.

Mám oblíbené těsto na pizzu, kde se bezlepková mouka míchá s jogurtem (najdete zde na blogu), tak jsem si řekla, proč nezkusit těsto na štrůdl z tvarohu? Nechala jsem se opět inspirovat časopisem FOOD, který mi nesmí každý měsíc chybět.

K přípravě těsta ráda používám pekárnu na bezlepkový chleba, kterou má většina nás bezlepkářů doma. Mám program č. 10 těsto, který krásně rozmíchá ingredience za mě. ( Tento program je velmi dlouhý, já v něm nechám těsto pouze uhnětat a pak program stopnu a těsto vyndám. ) Lze použít i robot, či uhnětat v ruce. Na těsto potřebujeme – 220g bezlepkové mouky hladké, 125g másla změklého na plátky nakrájeného másla, půlku (125g) tvarohu, špetku soli a 1 vanilkový cukr. Uhněteme těsto dle výše popsaných možností. Těsto je krásně hladké a nelepí se.
 
Těsto rozdělíme na 2 stejně velké části. Na pomoučeném válu část těsta rozválíme do oválu. Do středu nandáme půlku jablek, tvarohu, posypeme rozinkami a půlkou skořicového cukru. Zbytek těsta po stranách přehneme směrem do středu a utvoříme závin. Celý závin propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vajíčkem. (Lze posypat i nasekanými mandlemi.)
Bezlepkový štrůdl z tvarohového těsta pečeme na pečícím papíře, na 170 stupňů cca 40 minut. V průběhu pečení potíráme zbylým našlehaným vajíčkem.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Urbanová

    zavřít okno