Pažitka
Název:

Bezvajíčková pomazánka


Bezvajíčková pomazánka


Ingredience:
Ingredience:
Tofu natural200 g
bílý jogurt (řecký)3 lžíce
dijonská hořčice1 plná lžička
černá sůl1 zarovnaná lžička
kurkuma1 zarovnaná lžička
jarní cibulka1 ks
jemně pokrájená pažitka1 plná lžíce
čerstvě mletý pepř dle chuti
K servírování:
chléb dle potřeby
ředkvičky dle chuti
rukola dle chuti
výhonky dle chuti
Postup přípravy:

Tahle pomazánka mě kdysi nadchla u mé kolegyně. Já ji ještě trochu vylepšila černou solí, cibulkou a pažitkou.

Když jsem jí poprvé dala ochutnat Zdendovi, namazanou na čerstvém, křupavém chlebu, obloženou rukolou a ředkvičkami a zeptala jsem se ho, co si myslí, že to je?

Odpověděl, že něco z vajíček...asi vajíčka a cottage.

Zkoušela jsem i variantu s cizrnou. Jednoduše místo tofu dáte stejné množství cizrny. Tofu mi přijde zajímavější.

Černá sůl / kala namak

Je to nerafinovaná vulkanická sůl. Má růžovo šedou barvu. Její zvláštností je to, že je výrazně cítit po vajíčkách. Suchá ani tak ne, ale jakmile ji navlhčíte - stačí už jen nasypat na vlhké tofu a docela dost zasmradí celou kuchyň.

Díky tomu dá pomazánce vajíčkové aroma, a když jsem si hledala, co to vlastně ta černá sůl je, našla jsem zajímavé články.

Černá sůl je podle nich opakem klasické soli. Prý pomáhá při pálení žáhy, při trávení, pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku - neobsahuje tolik sodíku a tak nezvyšuje jeho obsah v krvi a dokonce prý zlepšuje zrak.

Kdyby tak nesmrděla, nepoužívám snad žádnou jinou. Ale její odér je opravdu výrazný, zatím si ji neumím představit v jiném jídle než v téhle pomazánce.

Do mixéru nebo food processoru (lepší) dejte na kostičky pokrájené tofu, jogurt, hořčici, sůl, kurkumu a čerstvě mletý pepř. Vše rozmixujte na konzistenci podobnou hladší vajíčkové pomazánce.

Ručně do směsi vmíchejte jemně pokrájenou pažitku a jarní cibulku.

pomazánka je nejlepší na čerstvém chlebu, bohatě obložená rukolou a ředkvičkami. Já mám ráda vše ještě nakonec opepřit čerstvě mletým pepřem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno